Υψηλές επαφές στην Οξφόρδη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη ετήσια συνεδρίασή της πραγματοποίησε η Ελληνική Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SEESOX). Η συνεδρίαση έγινε υπό τον προεδρία του κ. Νικολάου Καραμούζη, προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Eurobank. Συζητήθηκαν εκτενώς οι ελληνικές δραστηριότητες του SEESOX, το νέο πρόγραμμα για τη διασπορά και θέματα σχετικά με την προώθηση ερευνητικών έργων με επίκεντρο τη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, οι κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντώνης Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Κωνσταντίνος Λογοθέτης, Θεόδωρος Καλαντώνης, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον καγκελάριο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λόρδο Κρίστοφερ Πάτεν και να συμμετάσχουν σε συζήτηση με καθηγητές του πανεπιστημίου για το θέμα του Brexit και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη.

Μέχρι το φθινόπωρο πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι

Για το φθινόπωρο πήρε αναβολή η εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης των συνταξιούχων για ακύρωση σειράς υπουργικών αποφάσεων του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή των επικουρικών. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή της υπόθεσης, με τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη να κάνουν λόγο για σκόπιμη κωλυσιεργία από πλευράς Δημοσίου. Μάλιστα, εκφράζουν την απορία τους αν υπήρξαν και κυβερνητικές πιέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η δικαστική κρίση για την προφανή αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Σήμερα οι αλλαγές στον MSCI Greece

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Ο δείκτης MSCI Greece έχει σχεδιασθεί από τη Morgan Stanley και παρακολουθεί την πορεία 9 μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (καλύπτουν το 85% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας του Χ.Α.). Οι μετοχές με την αντίστοιχη βαρύτητα στον δείκτη έχουν ως εξής: Αlpha Bank (18,76%), ΟΤΕ (15,22%), ΟΠΑΠ (14,13%), Εθνική Τράπεζα (10,92%), Jumbo (10,28%), Eurobank (9,54%), Πειραιώς (8,88%), Τιτάν (7,71%) και Folli Follie (4,55%).

Τα 50ά της γενέθλια στο Ζάππειο

Ο καλός καιρός, ο όμορφος χώρος του Ζαππείου, ειδικά το Περιστύλιο, αλλά και το μπουζούκι του Θανάση Πολυκανδριώτη αποτέλεσαν, καθώς φαίνεται, τα ισχυρά «χαρτιά» προκειμένου να επιλεγεί η Αθήνα για τον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση του ελβετικού λιανεμπορικού ομίλου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Expert. Χθες το βράδυ εορτάστηκαν τα γενέθλια του ομίλου με τη συμμετοχή 250 προσκεκλημένων, υψηλόβαθμων στελεχών από όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και σημαντικών στελεχών των εταιρειών-προμηθευτών της. Το κόστος της εκδήλωσης ανήλθε σε 350.000 ευρώ.

Εκτιμήσεις Γουάτσα για παγκόσμια οικονομία

Στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% έως 4% στις ΗΠΑ από 2% που ήταν τα τελευταία οκτώ χρόνια μπορεί να οδηγήσει η πολιτική Τραμπ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fairfax Πρεμ Γουάτσα. «Παρά τον θόρυβο που υπάρχει γύρω απ’ αυτόν τον πρόεδρο, η πρόταση για μείωση στο 15% της φορολογίας στις επιχειρήσεις ή η πρόθεσή του να δαπανήσει για τη δημιουργία έργων υποδομής είναι κάτι τρομερό», εκτίμησε ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου. «Υπάρχει περίπτωση να χτιστούν οκτώ εκατομμύρια καινούργια σπίτια, όσα δηλαδή δεν χτίστηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια», συμπλήρωσε. Αισιόδοξες ήταν και οι προβλέψεις του για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν, αλλά και για την πορεία της Ευρώπης, η κατάσταση στην οποία έχει αρχίσει να στρώνει, όπως είπε μετά τις εξελίξεις στην Ολλανδία, στη Γαλλία και τις εκλογές στη Γερμανία, που ακολουθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή