«Με σκληρή δουλειά όπως στο Euro 2004»

«Με σκληρή δουλειά όπως στο Euro 2004»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέπληξε χθες το ακροατήριο του ΣΕΒ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕSM Ρολφ Στράουχ, με τον παραλληλισμό που επέλεξε για να επισημάνει τι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα. Ο Γερμανός θυμήθηκε τις χρυσές στιγμές του Euro 2004 και ειδικότερα τις δηλώσεις τότε του ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα ότι η Ελλάδα μπορεί να μη διαθέτει ένα Ζιντάν ή ένα Ρονάλντο, αλλά κέρδισε χάρη στη σκληρή δουλειά, στις θυσίες, στην αποφασιστικότητα και στο ομαδικό πνεύμα. «Αυτό που συνέβη τότε δεν είναι αδύνατον για την Ελλάδα τώρα», υποστήριξε ο κ. Στράουχ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να τονώσει την ανάπτυξη στη χώρα. Παρέλειψε να επισημάνει ότι την πορεία της Εθνικής του 2004 καθοδηγούσε ένας Γερμανός προπονητής. Περίπου όπως συμβαίνει και σήμερα, δηλαδή, αλλά χωρίς τρόπαιο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Οι επενδυτές έχουν ανάγκη να ακούσουν καλά νέα

Οι επενδυτές έχουν ανάγκη από καλά νέα για την Ελλάδα. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer EMEA της Moody’s Collin Ellis, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2018, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων έως τότε. Οπως επισήμανε, η προοπτική σημαντικής μείωσης του ελληνικού χρέους και η αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τον «επίσημο» τομέα θα αποτελούσαν θετικές ειδήσεις για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Επίσης, ο κ. Ellis ανέφερε ότι το σενάριο εξόδου από το ευρώ δεν έχει «πεθάνει ακόμη».

Υποτονική και η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων

Μουδιασμένη παραμένει και η εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως συμβαίνει και στις εγχώριες αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων, αφού διατηρείται η ασυνεννοησία μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Το ενεργητικό των 267 αμοιβαίων κεφαλαίων στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης κατέγραψε οριακή υποχώρηση 0,15% και διαμορφώθηκε στα 6,810 δισ. ευρώ. Στα μετοχικά α/κ και ομολογιακά α/κ Ελλάδας, οι απώλειες μεριδίων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με την αξία εκροών την Τρίτη να φθάνει, αντίστοιχα, τα 196.000 και 119.000 ευρώ.

Δραματικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ, το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης των δημοσιογράφων, που παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εφάπαξ και επικουρική σύνταξη. Μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει βρεθεί πόρος χρηματοδότησής του. Ετσι, χθες δεν πληρώθηκαν οι συντάξεις Ιουνίου, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα καταβληθούν. Το υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευθεί για δάνειο από τον ΕΦΚΑ, όμως η υπόθεση «κόλλησε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πλέον αναζητείται δάνειο από τις ενώσεις των εργαζομένων που θα δώσει ανάσα δύο μηνών. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να συνεχίσει…

Διευρύνεται η βάση των μελών του ΣΕΒ

Διευρύνεται και δυναμώνει ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Ακης Σκέρτσος, (φωτ.) κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης. «Τη χρονιά που μας πέρασε γίναμε περισσότεροι και πιο δυνατοί», αυξάνοντας τη βάση των μελών του ΣΕΒ κατά 30%, είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου. «Εκπροσωπούμε ένα όλο και πιο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας. Τα μέλη μας στηρίζουν έμπρακτα τα δημόσια έσοδα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν, επενδύουν, εξάγουν και πραγματοποιούν το 65% των συνολικών επιχειρηματικών επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος. Στη συνέχεια παρουσίασε τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, επισημαίνοντας τον ηγετικό ρόλο του ΣΕΒ στον μετασχηματισμό της χώρας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή