Νεύρα και στο Βερολίνο για το αδιέξοδο στο χρέος

Νεύρα και στο Βερολίνο για το αδιέξοδο στο χρέος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχεται κριτική και στη Γερμανία από φίλια ΜΜΕ για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις για το χρέος. Ηθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και με συμβολική χρηματοδότηση, αλλά χωρίς να δώσει πολλά στην ελάφρυνση του χρέους. Το σχήμα δεν του έβγαινε, κι αυτό είχε διαφανεί από καιρό. Οσο η Αθήνα κωλυσιεργούσε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το πρόβλημα κρυβόταν. Οταν έκανε όσα έπρεπε, αποκαλύφθηκε πόσο προβληματικό ήταν αυτό που επιδίωκε ο Γερμανός υπουργός. Το να είσαι μεγαλομέτοχος του Ταμείου δεν αρκεί για να το βάλεις σε ένα πρόγραμμα που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Φυσικό είναι τώρα, και ενόψει εκλογών, να επικρίνει τη μια μέρα το ΔΝΤ και την άλλη την Ελλάδα. Οχι ότι δεν έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Ειδικά η ελληνική πλευρά έχει τις περισσότερες. Αλλά και η Γερμανία με τις εμμονές της δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Μόνον την Ντοβίλ να θυμηθεί κανείς…

Κατάργηση επιδόματος για νέους εργαζομένους

Σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την κατάργηση του ειδικού επιδόματος για νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας, ηλικίας 20 – 29 ετών. Πρόκειται για επίδομα που το τελευταίο έτος έλαβαν 3.500 νέοι. Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, η κατάργησή του έρχεται σε μια εποχή που οι νέοι μας μεταναστεύουν μαζικά. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως και τις 18 Μαΐου 2017 θα διεκπεραιωθούν κανονικά και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά του επιδόματος για όλο το διάστημα που το δικαιούνται.

Αρχικά σχεδιάστηκε για ξενοδοχείο

Το κτίριο όπου βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΔΟΛ, επί της οδού Μιχαλακοπούλου, πριν περιέλθει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό αρκετοί θα θυμούνται ότι στέγαζε τις υπηρεσίες του υπουργείου Βιομηχανίας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το κτίριο και η εσωτερική του διαρρύθμιση είχαν αρχικά σχεδιασθεί προκειμένου να είναι λειτουργικά για ξενοδοχειακή χρήση. Μάλιστα, πριν αποκτηθεί από τον ΔΟΛ είχε καταγραφεί ενδιαφέρον από εγχώριους ξενοδοχειακούς ομίλους για την αγορά του.

Συνδικαλιστές υπέρ εργοδοτών

Σπάνια μια συνδικαλιστική οργάνωση εκδίδει ανακοίνωση υπέρ κάποιας επιχείρησης. Συνήθως –και είναι λογικό– καταγγέλλονται παράνομες συμπεριφορές και αυθαίρετες πρακτικές των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων. Χθες, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έκανε μια εξαίρεση. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εφαρμογή της τελευταίας ισχύουσας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Εμπορίου έτους 2012, που υπέγραψε η ΟΙΥΕ με τη «Σκλαβενίτης» (με κατώτατο μισθό τα 860 ευρώ), και για τους εργαζομένους της πρώην «Μαρινόπουλος».

Ομόλογα αξίας 9 δισ. ευρώ θα εκδώσει o EFSF

Αυξάνει κατά 9 δισ., στα 49 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα χρηματοδότησής του από τις αγορές το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτή η αύξηση γίνεται ενόψει των ανταλλαγών ομολόγων, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο EFSF σχεδιάζει να εκδώσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ομόλογα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, με διάρκειες 10 ετών και μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι η ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Σημειώνεται ότι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους, περιλαμβάνονται ανταλλαγές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, με νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της ανταλλαγής είναι να μην κινδυνεύει το ελληνικό Δημόσιο από την αύξηση των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή