Οικειοθελής συνεισφορά για ένα ακόμη έτος

Οικειοθελής συνεισφορά για ένα ακόμη έτος

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουνίου, θα αποφασίσει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, για «την επέκταση για ένα μόνο έτος, ήτοι το 2018, υπό τις απαιτούμενες διαδικασίες, της Οικειοθελούς Παροχής της Ναυτιλιακής Κοινότητας προς το ελληνικό Δημόσιο». Η οικειοθελής συνεισφορά προβλέφθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΕΕ με στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, στο άρθρο 42 του νόμου 4301/2014, με τον οποίο κυρώθηκε το «συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς προσφοράς προς το ελληνικό Δημόσιο». Η συμφωνία αφορούσε και θα αφορά σε πλοία με ελληνική σημαία ή πλοία με ξένη σημαία, αλλά που η διαχείρισή τους γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Στην πράξη διπλασιάζει τον φόρο χωρητικότητας που καταβάλλουν τα πλοία, ο οποίος, σημειωτέον, ήταν από τους υψηλότερους διεθνώς, ακόμα και πριν από τον συνυπολογισμό της εθελοντικής συνεισφοράς. Το ελληνικό Δημόσιο στο μεσοπρόθεσμο έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξεως των 40 εκατ. Στην πράξη, το ύψος της συνολικής συνεισφοράς θα διαμορφωθεί από το εύρος της συμμετοχής των ελληνικών συμφερόντων πλοιοκτητριών στο νέο συνυποσχετικό. Η συνεισφορά είναι εθελοντική διότι δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού εν πολλοίς το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς πως η ναυτιλιακή δραστηριότητα είναι αφορολόγητη.

Με τρεις

παρεμβάσεις τους το τελευταίο 4μηνο υψηλόβαθμα στελέχη της TUI έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στον ελληνικό τουρισμό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στα ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επιβολή φόρου διαμονής από την 1.1.2018. Τον κύκλο των παρεμβάσεων είχε ανοίξει τον Μάρτιο, μέσω συνέντευξής του στην «Κ», ο κ. Μάρεκ Αντριτσακ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η ΤUI, από την 1η Ιουλίου αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας καθήκοντα CEO στη TUI Γερμανίας.

Κερδίζουν χρόνο για τις Κυριακές

Να κερδίσει χρόνο φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Οικονομίας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Διότι μπορεί εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων το μέτρο να ισχύει ήδη με τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά για τις υπόλοιπες περιοχές (Δήμου Πειραιώς, Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και πέριξ του Αεροδρομίου των Σπάτων) απαιτείται υπουργική απόφαση. Αυτή δεν έχει εκδοθεί ακόμη και δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιουνίου. Ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαδημητρίου πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα για τις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Λονδίνο, από όπου θα επιστρέψει μετά τις 24 Ιουνίου.

ΣΕΒ: Θετική εξέλιξη η συμφωνία

Συνέχιση και ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, την οποία οι επιχειρήσεις θα στηρίξουν αναλαμβάνοντας επενδυτικές πρωτοβουλίες, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup. Σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: «Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Απομακρύνει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε, με σχετική ασφάλεια, το μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα δράσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων».

Εν αναμονή των ξένων επενδυτών για τις… ξαπλώστρες στις παραλίες

Παγκόσμιο ενδιαφέρον εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα προκαλέσει η δημοπράτηση – παραχώρηση των ακτών για να στηθούν ξαπλώστρες, ομπρέλες και κυλικεία. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα διεξαχθούν πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό και αφορούν θέσεις παραχώρησης χρήσης αιγιαλού για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή κοινού.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει τη χρήση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τις παραχωρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων και το αδιάβλητο της διαδικασίας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού.

Σκοπός είναι η απλότητα και η ταχύτητα της διαδικασίας παραχώρησης απλής χρήσης χώρων αιγιαλού και παραλίας και η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου και αφετέρου αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, για την επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων τους και κατ’ επέκταση για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή