Την Τετάρτη αποφασίζει η Γερμανία για τη δόση

Την Τετάρτη αποφασίζει η Γερμανία για τη δόση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και όχι η ολομέλεια θα εγκρίνει τελικά την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Η συζήτηση για την εκταμίευση θα γίνει την άλλη Τετάρτη στην τελευταία συνεδρίασή της πριν από τις θερινές διακοπές. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν στις συνεδριάσεις τους, την Τρίτη, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, με πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες. Μεταξύ των κομμάτων επικρατεί συναίνεση ότι στην απόφαση δεν διαπιστώνεται απόκλιση από τα κριτήρια συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα που είχε θέσει η γερμανική Βουλή. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών για τη σκοπιμότητα της γερμανικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή τη φορά η ηγεσία του κόμματος δεν αντιμετώπισε κάποια ιδιαίτερη αντίσταση, μάλλον και λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Διαμαρτυρίες για τις απώλειες από «Μαρινόπουλο»

Μετά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ήρθε η σειρά του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ) να διαμαρτυρηθεί για τις απώλειες που έχουν υποστεί τα μέλη του λόγω του ΦΠΑ και της κατάρρευσης της εταιρείας «Μαρινόπουλου». Οι επιχειρήσεις έχουν αποδώσει στο κράτος ΦΠΑ για το 100% της αξίας προϊόντων που διέθεσαν στη «Μαρινόπουλος», όμως οι απαιτήσεις τους από αυτή διεγράφησαν ως γνωστόν κατά 50%. Ο ΣΕΕΤ, όπως πρόσφατα και ο ΣΕΒΤ, ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμψηφισμό του ΦΠΑ με άλλες οφειλές του προς το Δημόσιο.

62 ετήσιες συνελεύσεις εισηγμένων σε 7 ημέρες

Συνωστισμός ετήσιων γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων παρατηρείται έως το τέλος του μήνα καθώς έχουν προγραμματισθεί συνολικά 62 συνελεύσεις στις 7 εργάσιμες που απομένουν, ενώ οι μισές (31) γενικές συνελεύσεις έχουν συγκληθεί για την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου. Ακόμη και τώρα που έχει αλλάξει ο νόμος περί γενικών συνελεύσεων και οι εισηγμένες έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, η τακτική του συνωστισμού δεν αποφεύγεται.

Νέα 5ετής σύμβαση της ΔΕΗ με τη Λάρκο

Υπεγράφη χθες τελικά η σύμβαση της ΔΕΗ με τη Λάρκο. Αιτία της καθυστέρησης ήταν ο όρος που προέβλεπε την εξόφληση ποσού τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα απευθείας από τον ή τους μεγαλύτερους πελάτες της Λάρκο, δυνάμει εκχώρησης ισόποσων απαιτήσεών της προς αυτούς. Πλην όμως, η εκχώρηση αυτή διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει, γιατί οι απαιτήσεις είχαν ήδη ενεχυριαστεί από τις τράπεζες. Ακολούθησαν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και η πενταετούς διάρκειας σύμβαση, που περιέχει γενναίες εκπτώσεις επί του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας, υπεγράφη τελικά χθες.

«Ζουρλομανδύας» τα πλεονάσματα για 40 έτη

Σχέδιο καταδικασμένο να αποτύχει χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Peterson την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Το ινστιτούτο χαρακτηρίζει «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τονίζει ότι δεν επιτεύχθηκε ποτέ, «σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών».

Η μελέτη του Ινστιτούτου έχει τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» και εκτός από τα αρνητικά θεωρεί θετικά σημεία της απόφασης την κατηγορηματική δέσμευση των υπουργών της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους και το γεγονός ότι το Eurogroup εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί την αναβολή της καταβολής τόκων ως μέρος της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον θεωρεί θετική εξέλιξη ότι συγκεκριμενοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι «όχι μόνο για τα επόμενα 2 ή 5 χρόνια, αλλά και πέραν αυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή