Αυτοπροτάθηκε για πρόεδρος του Eurogroup

Αυτοπροτάθηκε για πρόεδρος του Eurogroup

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με αυτές του προέδρου του Eurogroup στο ίδιο πρόσωπο πρότεινε χθες, από τη Μαδρίτη, ο Πιερ Μοσκοβισί (φωτ.). Ο Γάλλος επίτροπος πρότεινε επί της ουσίας να δημιουργηθεί μία θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτοπροτάθηκε για υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μπορεί, βεβαίως, να δήλωσε ότι θα ήθελε ο διάδοχός του να είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και να τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος για τίποτα και πως η πρότασή του είναι προσωπική. Μάλλον, όμως, καλοβλέπει την ιδέα, καθώς στη συνέχεια δεν παρέλειψε να διαφημίσει τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι κατ’ ανάγκην ο λιγότερο προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

Η λύση του ακατάσχετου για τα οικογενειακά επιδόματα

Την ύπαρξη του ακατάσχετου λογαριασμού «δείχνει» ως λύση η διοίκηση του ΟΓΑ στις περίπου 750.000 οικογένειες, ώστε να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που αναμένεται να πιστωθούν έως το τέλος Ιουλίου, σε περίπτωση οφειλών. Επισημαίνει, δε, ότι εδώ και σχεδόν 5 χρόνια τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν θεωρούνται ακατάσχετα, ενώ εκτιμά ότι πλην ορισμένων εξαιρετικών εξαιρέσεων, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ μηνιαίως αρκεί για να μη δεσμευθούν τα επιδόματα. Δεν απαντάει, βέβαια, τι γίνεται στις περιπτώσεις που το Δημόσιο δεσμεύει τα χρήματα στην πηγή, στον ΟΓΑ δηλαδή, αν και σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν εφαρμόζεται. Ακόμη…

Στο χρηματιστήριο της Σενζέν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Toν επόμενο μήνα ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Κίνα και ειδικότερα στο χρηματιστήριο της Σενζέν. Στόχος του ταξιδιού είναι να υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών, έτσι ώστε όσοι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται να αποκτούν ελληνική βίζα μέσα από την αγορά ελληνικών ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφαλαία) από τη χώρα τους (θα διατίθεται από τοπικούς επενδυτικούς οίκους), ή μέσω άλλων εγχώριων θεσμικών επενδυτικών εργαλείων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια).

Nέα μείωση του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ

Και νέα μείωση του ορίου άντλησης ρευστότητας, μέσω της έκτακτης διαδικασίας ρευστότητας (ELA), πραγματοποιήθηκε χθες αντανακλώντας την περαιτέρω σταθεροποίηση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ετσι, η ΕΚΤ αποδέχθηκε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση του ορίου του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το σχετικό όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες διαμορφώθηκε σε 43,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τις θετικές εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Κόντρα για τους διορισμούς στην Αρχή Λιμένων

Θέμα νομιμότητας στον διορισμό της νέας διοίκησης στην Ρυθμιστική Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) θέτει η ΝΔ. Σε ερώτησή του στην Βουλή, ο τομεάρχης ναυτιλίας του κόμματος Γ. Πλακιωτάκης κάνει λόγο για «άλωση» της ανεξάρτητης αρχής, «παράτυπη» και «αίολη εκλογή της νέας διοίκησης». Επίσης εγκαλεί τον υπουργό Π. Κουρουμπλή, γιατί διορίστηκαν στενοί συνεργάτες του χωρίς να έχουν τα απαραίτητα και προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα για τις θέσεις. Ο βουλευτής Λασιθίου αναφέρει ακόμη πως βάσει του Νόμου 4389/16, η διοίκηση της ΡΑΛ επιλέγεται από την Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, να ψηφίσουν τα 4/5 των μελών της Διάσκεψης. Αντ’ αυτού, τα μέλη της υπερψηφίστηκαν με απλή πλειοψηφία (13 υπέρ -11 κατά) μετατρέποντας ουσιαστικά την Ανεξάρτητη Αρχή σε δημόσια υπηρεσία υπαγόμενη στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο υπουργός ερωτάται αν τελικά η επιλογή της νέας διοίκησης της ΡΑΛ είναι νόμιμη και τα κριτήρια με τα οποία αυτή αποφασίστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή