Η νομισματική ιστορία του ευρωπαϊκού Νότου

Η νομισματική ιστορία του ευρωπαϊκού Νότου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υπέγραψε, την Τετάρτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) με στόχο να μελετήσουν τη νομισματική ιστορία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Το μνημόνιο δίνει συνέχεια στις δραστηριότητες του Δικτύου Νομισματικής Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMHN), το οποίο είχε συγκροτηθεί από τον Απρίλιο του 2006, με πρωτοβουλία τότε των κεντρικών τραπεζών Βουλγαρίας και Ελλάδος. Εκτοτε, διοργανώθηκαν ετήσια συνέδρια και ερευνητικά εργαστήρια, ενώ δημιουργήθηκε και μια βάση δεδομένων με στοιχεία του 19ου και του 20ού αιώνα, έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Τώρα με το μνημόνιο επιδιώκεται να αναδειχθεί ο ρόλος της περιοχής, ώστε να έχει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα. Αν μη τι άλλο, η αυστριακή συμμετοχή δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι όντως ευρύτερο.

Αναβάθμιση και «καμπανάκι» για ΔΕΗ από την S&P

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα σε CCC από CCC- για τους επόμενους 12 μήνες προχώρησε χθες η Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ, χάρη στα περίπου 625 εκατ. που εισέπραξε από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο ο οίκος επισημαίνει ότι από το β΄ τρίμηνο του 2018 ενδέχεται να προκύψει έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα της Επιχείρησης, εκτιμώντας ότι τη διετία 2017-2018 θα μειωθούν κατά 5%-10%.

Εβδομάδα συνελεύσεων η επόμενη για τις τράπεζες

Εβδομάδα γενικών συνελεύσεων θα είναι η επόμενη για τις τράπεζες καθώς η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη 28 Ιουνίου, ενώ δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Στην περίπτωση της Εθνικής, όπου έχουν προαναγγελθεί ορισμένες αλλαγές σε ανώτατο επίπεδο, δεν θα έχουμε άμεσα νέα καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.|

Η αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ έχει μέλλον…

Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα… η αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ. Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πήρε νέα πολύμηνη παράταση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 100%. Η νέα προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ορίσθηκε για 3 Νοεμβρίου 2017, αντί 30 Ιουνίου που είχε ορισθεί στις αρχές του έτους. Και φυσικά, αυτή δεν ήταν η μόνη παράταση στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Εχει λάβει άλλη μία παράταση η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και τουλάχιστον άλλη μία η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών. Η διαδικασία πώλησης της εταιρείας έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2013.

Νέος έλεγχος του δανείου των 10 εκατ. του ΕΔΟΕΑΠ

Νέο έλεγχο της δανειακής σύμβασης, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ώστε να συμπεριληφθούν οι εγγυήσεις εκείνες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πραγματοποιούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δήλωσε αναρμόδιο να αποφασίσει για το δάνειο προς το αυτοδιοικούμενο ταμείο των δημοσιογράφων. Το πρόβλημα εστιάζεται στις εγγυήσεις της δανειακής σύμβασης, οι οποίες δεν κρίθηκαν επαρκείς. Ο χρόνος περνάει και οι 2.500 συνταξιούχοι παραμένουν χωρίς επικουρική σύνταξη, ενώ στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 18.000 ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ. Βέβαια, ακόμη κι αν το δάνειο εγκριθεί, λύση στο πρόβλημα δεν δίνεται εάν οι δημοσιογράφοι και οι εργοδότες τους δεν αποφασίσουν από κοινού τρόπους χρηματοδότησης του Ταμείου. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Πολύ περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αγγελιόσημο έχει καταργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 και, επισήμως, οι δύο πλευρές δεν συζητούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή