Η ΔΕΗ και η επίσκεψη της DGcomp στην Αθήνα

Η ΔΕΗ και η επίσκεψη της DGcomp στην Αθήνα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπήρξε στις αρχές του μήνα ενημέρωση της ΔΕΗ και κλήση σε απολογία από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναφέρει η ΔΕΗ με χθεσινή ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της «Κ».

Ωστόσο, οι πηγές της «Κ» επιμένουν ότι στις 13 Ιουνίου τα γραφεία της ΔΕΗ επισκέφθηκε τριμελής αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με επικεφαλής την αρμόδια του τμήματος για τα καρτέλ και ενημέρωσε για τα ευρήματα της έρευνας που ξεκίνησε με την αιφνιδιαστική έφοδο στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ τον Φεβρουάριο του 2017.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης εθεάθη στις Βρυξέλλες να περνάει την πόρτα του γραφείου της κ. Σελίν Γκάουερ, διευθύντριας στη Διεύθυνση Β (Ενέργεια και Περιβάλλον) της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp).

«Πράσινο φως» από ΕΤΕ για Εθνική Ασφαλιστική

Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Financial Services Holding BV έδωσε τελικώς χθες το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Κ». Στη συνεδρίαση επικυρώθηκε προηγούμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που είχε ανακηρύξει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα προτιμητέο αγοραστή, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2016. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν από τον βασικό μέτοχο στην ετήσια γενική συνέλευση, που πραγματοποιείται την Παρασκευή.

Σε δεινή θέση η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Δραματική εικόνα παρουσιάζει ο ετήσιος ισολογισμός της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που δημοσιοποιή­θηκε χθες –με καθυστέρηση 9 μηνών– και αφορά την περυσινή χρήση (1/7/15 – 30/6/2016). Το στοιχείο που δείχνει ότι η εταιρεία είναι κυριολεκτικά «στο κόκκινο» αφορά το σύνολο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, όπου σε επίπεδο ομίλου έχει εκτοξευθεί στα 81,294 εκατ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 39,276 εκατ. ευρώ (30/6/2015). Την ίδια ώρα, οι ορκωτοί ελεγκτές δεν εκφέρουν γνώμη επί των συνημμένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Στο επίκεντρο ξανά οι μεταρρυθμίσεις

Στη Σίντρα της Πορτογαλίας βρίσκεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, συμμετέχοντας σε συνέδριο της ΕΚΤ. Στο συνέδριο μετέχουν κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο και συζητούν τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, τις προκλήσεις νομισματικής πολιτικής, την κατάσταση στις τράπεζες και πολλά άλλα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως μαθαίνουμε, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό, καμία σχέση με την ανησυχία και την αγωνία προηγούμενων ετών, και οι ερωτήσεις των κεντρικών τραπεζιτών προς τον κ. Στουρνάρα επικεντρώνονται στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και των θεσμών.

«Κουρεύτηκαν» τα χρέη αλλά όχι ο ΦΠΑ

Αλλη μία φωνή, αυτή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), προστέθηκε σε όσους διαμαρτύρονται για τη μη επιστροφή, από το Δημόσιο, ΦΠΑ που αφορά διαγραφείσες απαιτήσεις επιχειρήσεων από τη «Μαρινόπουλος». Ο ΣΒΒΕ απέστειλε σχετική επιστολή στην υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, όπου επισημαίνει τις αντιφάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο τότε υφυπουργός Τρ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι, με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ, μειώνεται η φορολογητέα αξία σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος στις περιπτώσεις υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Στη συνέχεια, με εγκύκλιο του υπουργείου στις 9/6/2017 δόθηκαν απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τις επισφαλείς απαιτήσεις και θεωρητικά σε αυτές περιλαμβάνεται και ο αναλογούν ΦΠΑ. Ωστόσο, από τις διατάξεις του ΦΠΑ δεν προβλέπεται διαδικασία μείωσης του οφειλόμενου φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή