Ενας χρόνος αναμονής για έγκριση επένδυσης

Ενας χρόνος αναμονής για έγκριση επένδυσης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικής επένδυσης, αλλά και τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος, που επίσης παρεμβαίνει και ασκεί πιέσεις σε μέλη της κυβέρνησης, αποδίδουν εκπρόσωποι ξένου επενδυτή την επί σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που απαιτούνταν για την προώθηση επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο το ΣτΕ χρειάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες για να εξετάσει και να εγκρίνει χωρίς προσκόμματα το Π.Δ., όταν απαιτήθηκαν προηγουμένως σχεδόν 12 μήνες για την προώθησή του και μάλιστα από υπουργό που ήταν καθ’ όλα σύμφωνος με την επένδυση, από την οποία θα προκύψουν 1.600 νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας», τονίζεται χαρακτηριστικά. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται σε πλείστες άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, δείγμα της παθογένειας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της κρατούσας ιδεοληψίας.

Η κοινωνική προσφορά του TAP στην Καβάλα

Με 40.000 ευρώ ενίσχυσε το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» στην Καβάλα ο αγωγός TAP, ανταποκρινόμενος στο αίτημα τοπικών φορέων και του υπουργείου Εργασίας. Η υποστήριξη του ΤΑP εντάσσεται στο εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του έργου, ύψους 32 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιεί εθελοντικά και στις τρεις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός. Στο πλαίσιο της δράσης «Σχολικά γεύματα», τη σχολική περίοδο 2016-2017 προσφέρθηκαν περίπου 90.000 ζεστά γεύματα σε 1.183 μαθητές 9 δημοτικών σχολείων στην πόλη της Καβάλας.

Οι μέτοχοι κουράστηκαν να περιμένουν…

Στην κατηγορία της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης (από 30 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ) συναντάμε τις περισσότερες υπερδανεισμένες εισηγμένες επιχειρήσεις. Τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι διοικήσεις τους αυτές τις ημέρες, στη διάρκεια των ετήσιων γενικών συνελεύσεων, είναι ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Οι μέτοχοι ωστόσο διαμαρτύρονται, καθώς την τελευταία διετία λαμβάνουν διαβεβαιώσεις πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται.

Προειδοποίηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια χτύπησε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, μέσω Skype, ο κ. Ντρούντι είπε ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων των 4 συστημικών τραπεζών παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 45%, όπως και στο τέλος του 2016. Δεν έχει μειωθεί, τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει απλώς σταθεροποίηση. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για μείωση κατά 40% των «κόκκινων» δανείων τους έως το τέλος του 2019. Η φετινή χρονιά και τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα.

Στήριξη ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία

Στην ίδρυση ενός κόμβου εξυπηρέτησης ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Βουλγαρίας, μέσω των υπηρεσιών του «Greek International Desk», προχώρησε η Postbank, θυγατρική του Ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, για την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας (φωτ.) υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές της βουλγαρικής οικονομίας τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο στη Βουλγαρία. Είμαστε η μοναδική τράπεζα που έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της την παροχή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών σε όσους επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία». «Βλέπουμε ως επιχειρηματική ευκαιρία να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να εξερευνήσουν τον πλούτο επιχειρηματικών ευκαιριών που υπάρχουν στη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή. Για τον λόγο αυτό ιδρύουμε το νέο Greek International Desk», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή