Καταθέσεις γίνονται εταιρικά ομόλογα

Καταθέσεις γίνονται εταιρικά ομόλογα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις να έχουν κατακρημνιστεί στο 0,5% είναι λογικό οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προχωρούν μεγάλες επιχειρήσεις με ελάχιστο ποσό εγγραφής μόλις τα 1.000 ευρώ, να τραβούν το ενδιαφέρον και μικροαποταμιευτών. Αυτή είναι και μια από τις βασικές αιτίες της μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών που υπήρξε τον Μάιο και συνεχίστηκε και τον Ιούνιο. Τον χορό είχε ανοίξει η Sunlight με την άντληση 50 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε ο ΟΠΑΠ με 200 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Μυτιληναίου με 300 εκατ. ευρώ. Συνολικά από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί ομολογιακά δάνεια ύψους 906,4 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται η έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους 1,280 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 331,7 εκατ. ευρώ στα 98,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά 752,7 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Πάνω από 2.000 διαγωνισμοί για τα σχολικά λεωφορεία

Ποια είναι η υπηρεσία για την οποία δαπανάται κάθε χρόνο το τρίτο μεγαλύτερο ποσό, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στις δημόσιες συμβάσεις; Οι υπηρεσίες ειδικών οδικών μεταφορών επιβατών, στην πραγματικότητα η μεταφορά μαθητών στο σχολείο, που αφορά κυρίως ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν για την υπηρεσία αυτή 2.013 προκηρύξεις διαγωνισμών, συνολικής αξίας 247,76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των συμβάσεων ήταν τελικά 164,74 εκατ. ευρώ.

Στο σφυρί το εργοστάσιο της «Πετζετάκις» στη Θήβα

Ρευστοποιούνται τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2017 τα περιουσιακά στοιχεία της «Πετζετάκις», με την Εθνική Τράπεζα να εκπλειστηριάζει το κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα. Ειδικότερα, η τράπεζα προχωράει σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του εργοστασίου στο Ειρηνοδικείο Θηβών, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κατάσχεση της μονάδας επιβλήθηκε έναντι οφειλής 1 εκατ. ευρώ, ενώ επί του ακινήτου υφίστανται 14 προσημειώσεις-υποθήκες.

Στόχος, η ανάκτηση των καταθέσεων

Τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου Πειραιώς, με ορίζοντα το 2020, παρουσίασε σε περίπου 350 στελέχη της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου (φωτ.). Σε ό,τι αφορά τους άμεσους στόχους, μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Μεγάλου στάθηκε στην ανάκτηση καταθέσεων –«αυτές που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα και μεταφέρθηκαν είτε σε θυρίδες, είτε στα στρώματα, είτε σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων»– και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης των NPLs. «Στόχος μας για το τέλος του έτους είναι μείωση των NPLs κατά περίπου 4 δισ. σε σχέση με το σημερινό μας υπόλοιπο».

Μετωπική σύγκρουση με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να καταφύγει η νέα συνδικαλιστική παράταξη «Ενότητα», καταγγέλλοντας ότι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ εμφανίζονται ως εργαζόμενοι κάποιοι που εδώ και πολλά χρόνια είναι συνταξιούχοι. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση, η παράταξη υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να σπάσουν την ομερτά που καλύπτει τέτοια φαινόμενα και απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα στα μάτια των εργαζομένων και αναφέρει ως απλό παράδειγμα της απόλυτης σιωπής που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα τις παλαιές συνδικαλιστικές δυνάμεις που στο προσκήνιο εμφανίζονται τάχα να δίνουν ιδεολογικές μάχες και να συγκρούονται μεταξύ τους, με μόνο στόχο να συγκρατήσουν μια εκλογική πελατεία, ενώ στο παρασκήνιο, προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες τους, εξαφανίζουν συνέδρους και ανταλλάσσουν ψήφους σαν να μη συμβαίνει τίποτα… Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και φαίνεται ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις σφυρίζουν αδιάφορα στις καταγγελίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή