Eurobank: πουλάει τη συμμετοχή στην Grivalia

Eurobank: πουλάει τη συμμετοχή στην Grivalia

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 180 εκατ. ευρώ προσδοκά να αντλήσει η Eurobank από την πώληση ποσοστού της τάξεως του 20% που διατηρεί στην εισηγμένη εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει των όσων ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο η Eurobank, προβλέπεται η διάθεση έως 20,25 εκατ. κοινών μετοχών της Grivalia. Εξ αυτών, 10 εκατ. μετοχές πρόκειται να αποκτηθούν από τη Fairfax Holdings, που είναι ήδη μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 41,5%, ενώ επιπλέον 5,065 εκατ. μετοχές θα περάσουν υπό τον έλεγχο διαφόρων επενδυτικών κεφαλαίων, των οποίων διαχειριστής είναι η PIMCO. Αμφότεροι οι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει εγγράφως την πρόθεσή τους για την απόκτηση των παραπάνω μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και με τιμή διάθεσης 8,8 ευρώ ανά μετοχή. Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η Fairfax θα αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 51,4%.

Παρατείνεται η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών

Την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τις τράπεζες έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2008 και παρατάθηκε αρκετές φορές. Η τελευταία φορά ήταν από τον Δεκέμβριο 2016 έως τα τέλη Ιουνίου 2017. Η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Σε 10 χρηματιστηριακές των 80% των συναλλαγών

Ο αμερικανικός οίκος Citigroup και ο ελβετικός όμιλος UBS πλασαρίστηκαν στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηριακών τον φετινό Ιούνιο με τις μεγαλύτερες συναλλαγές, καταλαμβάνοντας την 6η και την 8η θέση, με ποσοστά 8,29% και 4,66%. Δεν άλλαξε η εικόνα του συγκεντρωτισμού στα μερίδια συναλλαγών και τον έκτο μήνα του έτους, όπου οι δέκα πρώτες χρηματιστηριακές κάλυψαν το 80,96% των συναλλαγών. Εντονες είναι οι φήμες για εταιρεία του κλάδου που συνεχίζει να λειτουργεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια εις βάρος του ανταγωνισμού.

Η Chipita επενδύει στην πρωτογενή παραγωγή

Μετά τις ντομάτες, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θέλει να επεκταθεί και στις… φουντουκιές. Ο γνωστός επιχειρηματίας φέρεται να αναζητεί μεγάλη αγροτική έκταση σε περιοχή με μεγάλο υψόμετρο, προκειμένου να προχωρήσει στην καλλιέργεια φουντουκιάς. Ως γνωστόν, από τα φουντούκια παράγεται η πραλίνα που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή ενός εκ των βασικών προϊόντων της Chipita, του κρουασάν. Λίγοι, δυστυχώς, είναι οι βιομήχανοι στην Ελλάδα –πέραν όσων ασχολούνται με τα γαλακτοκομικά είδη– που δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στην πρωτογενή παραγωγή.

Φωνή διαμαρτυρίας κατά της Airbnb

Τα τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb προσελκύουν σημαντικό ποσοστό της πελατείας των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, υπονομεύοντας τη λειτουργία τους, αναφέρει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, ο Ιούνιος για τις επιχειρήσεις μικρών καταλυμάτων ολοκληρώθηκε με αρνητικό πρόσημο, καθώς τόσο οι κρατήσεις όσο και οι διανυκτερεύσεις κατέγραψαν πτωτικές τάσεις. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από τις μισθώσεις αστικών ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως αν δεν αναθεωρήσει άμεσα το καθεστώς των αστικών μισθώσεων, θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου. Επίσης, υπενθυμίζει την κατάρρευση του εγχώριου τουρισμού, ο οποίος επί σειράν ετών υπήρξε η βασική αγορά για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και για την άνοδο του all inclusive, που προκάλεσαν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή