ΔΗΚΤΗΣ

Τέρμα στα «κόλπα» των Βρετανών τουριστών με τις αποζημιώσεις

diktis1

Διαστάσεις έχει λάβει σε διεθνές επίπεδο το θέμα των ψευδών καταγγελιών από Βρετανούς τουρίστες για ασθένειες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, με απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Περιπτώσεις ψευδών καταγγελιών έχουν διαπιστωθεί και στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Ειδικά στην Κύπρο, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για ζημιά ύψους 5 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία από τις ψευδείς καταγγελίες, ενώ το εν λόγω θέμα ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων. Παράλληλα, η Ενωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ξεκίνησε μία εκστρατεία με τίτλο «Τέρμα στην απάτη με τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας», με την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά των ψευδών διεκδικήσεων για αποζημιώσεις λόγω ασθένειας κατά τη διάρκεια των διακοπών και προειδοποιεί τους τουρίστες για τις συνέπειες της έγερσης ψευδούς διεκδίκησης. Επίσης, η Τui, ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος παγκοσμίως, έχει παρέμβει για το θέμα και συνεργάζεται με τους εταίρους της στον τουριστικό κλάδο, προκειμένου να αποτρέψει τις εταιρείες διαχείρισης διεκδικήσεων, οι οποίες πείθουν τους Βρετανούς τουρίστες να υποβάλλουν ανακριβείς καταγγελίες για ασθένειες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Τui Βρετανίας έχει διαπιστώσει ότι οι καταγγελίες για ασθένειες αυξήθηκαν πάνω από 1.400% κατά τα τελευταία 2 έτη, περίοδο κατά την οποία τα πραγματικά ποσοστά ασθενειών παρέμειναν στα συνήθη χαμηλά επίπεδα.

Στον Αρειο Πάγο η υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου

Αύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου αναμένεται να εισαχθεί στο θερινό συμβούλιο του Αρείου Πάγου (Α.Π.) η αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου. Νομικοί κύκλοι παρατηρούσαν ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος για τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι θεωρείται νομικός άθλος η εισαγωγή της υπόθεσης στον Α.Π., μόλις ένα μήνα μετά την κατάθεση της αίτησης αναίρεσης. Με τη φυσιολογική ροή των υποθέσεων, η εισαγωγή αυτή μπορούσε να γίνει ακόμη και αρχές του… 2018. Τώρα όλοι ευελπιστούν ότι η σχετική απόφαση, με βάση την εισήγηση του εισαγγελέα του Α.Π., θα ληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα, για να κλείσει άλλο ένα νομικό μέτωπο που έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα. Προς την κατεύθυνση αυτή εντύπωση έκανε ο χειρισμός του ελληνικού Δημοσίου στην όλη υπόθεση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, παρά το γεγονός ότι έχει νομοθετήσει από το 2016 την ασυλία των μελών του Σ.Ε. του ΤΑΙΠΕΔ, έπρεπε να φτάσει στο σημείο απειλής για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποσύρει το δικαίωμα άσκησης παράστασης πολιτικής αγωγής στη δίωξη αυτή. Μάλιστα, όταν ο ίδιος έδωσε τελικά την παραγγελία στο ΝΣΚ για την απόσυρση, χρειάστηκε να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου προκειμένου να εισακουστεί το αίτημά του. Στη σχετική ψηφοφορία, 29 μέλη του ΝΣΚ ψήφισαν υπέρ της πρότασης Τσακαλώτου. Υπήρξαν όμως 10 μέλη του που ψήφισαν κατά… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η απόσυρση του ελληνικού Δημοσίου επισήμως έλαβε χώρα μόλις 10 ημέρες πριν. Ετσι, σε αντίθεση με τον Α.Π., το ελληνικό Δημόσιο έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά σε μια υπόθεση που αποκτούσε εθνικό χαρακτήρα.

Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας διεξήχθη αυτό το Σαββατοκύριακο διεθνές χρηματοοικονομικό συνέδριο με θέμα τις χρηματιστηριακές αγορές και τη διαφάνεια των συναλλαγών για την προστασία των επενδυτών. Συμμετείχαν οι επικεφαλής των εποπτικών αρχών από την Ευρώπη, ενώ τη χώρα μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η επόμενη διεθνής αποστολή της Επιτροπής θα είναι στις 28 Αυγούστου με προορισμό την Κίνα, προκειμένου Κινέζοι επενδυτές να μπορούν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα» με την αγορά επενδυτικών προϊόντων με ελάχιστο ποσό τις 300.000 ευρώ.

ΔΕΠΑ-ΒΕΗ
«βλέπουν» τον νέο σταθμό

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής Bulgaria Energy Holding (ΒΕΗ) στο έργο κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενουσκά Πέτκοβα, η συμμετοχή του βουλγαρικού κράτους στο συγκεκριμένο έργο έχει καίρια σημασία λόγω της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών που προσφέρει. Στην πράξη, ο σταθμός που τώρα δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη είναι ο μοναδικός στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου που δεν διέρχεται από την Τουρκία. Οι δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Ενέργειας έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στις 10/7 με τον Ελληνα ομόλογό της στη Σόφια, Γιώργο Σταθάκη.

Πετρέλαια: δύο νέοι διαγωνισμοί

Μέσα στον Ιούλιο το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να προκηρύξει δύο νέους διαγωνισμούς για υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Η απόφαση είναι ειλημμένη και εν πολλοίς την προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις από πετρελαϊκές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι τον πρώτο διαγωνισμό προκάλεσε με αίτηση που κατέθεσε στις 31 Μαΐου η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Total – ExxonMobil για δύο περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον δεύτερο η Energean Oil & Gas για περιοχή του Ιονίου. Η περιοχή που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ με τις δύο πολυεθνικές εκτείνεται σε 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νοτίως της Πελοποννήσου.