Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για το «πλαστικό χρήμα»

Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για το «πλαστικό χρήμα»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος για το «πλαστικό χρήμα» έχει ψηφιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να τον εφαρμόσει στο σύνολό του. Εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και κυρίως η λοταρία. Οι φορολογούμενοι έχουν σταματήσει να ζητούν αποδείξεις, καθότι έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να έχουν το αφορολόγητο όριο και αποδέχονται τις εκπτώσεις από τα καταστήματα και τα εστιατόρια χωρίς, φυσικά, απόδειξη. Από την άλλη πλευρά, οι ελεγκτές βάζουν λουκέτα. Θα ήταν προτιμότερο να έχει ξεκινήσει η λοταρία και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις μήπως και, τελικά, είναι οι τυχεροί των 1.000 ευρώ τον μήνα (1.000 τυχεροί). Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο. Και αυτό έχει συνέπειες. Ο ΦΠΑ, αντί να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αλλαγές στο στελεχικό δυναμικό της Εθνικής

Την παραίτησή του από την Εθνική Τράπεζα υπέβαλε ο Αλέξανδρος Μπένος, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας και του ομίλου. Η κίνηση, ασφαλώς, συνδέεται με τη γενικότερη διοικητική κινητικότητα που επικρατεί στην τράπεζα το τελευταίο διάστημα, με αρκετές αποχωρήσεις αλλά και προσθήκες νέων στελεχών στο δυναμικό του ομίλου. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές, με σημαντικότερες αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, μετά την απόφαση του κ. Δ. Δημόπουλου να αποχωρήσει, αλλά και αυτή του προέδρου, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το θέμα είναι η μόνιμη επιστροφή στις αγορές

Ποια ήταν καλύτερη; Η έκδοση του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά ή η χθεσινή της κυβέρνησης Τσίπρα; Οι συγκρίσεις άρχισαν, με το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non paper, να επισημαίνει τη χαμηλότερη απόδοση του 5ετούς που εκδόθηκε χθες. Απάντησε η Ν.Δ. ότι τότε αντλήθηκαν 3 δισ. νέο χρήμα, ενώ χθες μόνο 1,5 δισ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και άλλες συγκρίσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως ούτε εκείνη του 2014 ούτε η χθεσινή έκδοση εξασφάλισε τη μόνιμη και διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές. Ολα τα άλλα είναι απλώς για τις εντυπώσεις.

«Πράσινο φως» θεσμών για την πλατφόρμα

Την έγκριση των δανειστών έλαβε πρώτα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και εν συνεχεία παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους εκπροσώπους των δανειστών, και δη με τεχνικά κλιμάκια, όπου παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το προηγούμενο διάστημα, βεβαίως, κατά τη φάση του σχεδιασμού της, είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Χωρίς αντισταθμιστικά όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ

Χωρίς τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έχουν μείνει χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα μέτρα εξειδικεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 και πολυδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση. Ομως, όπως σημειώνει σε ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (φωτ.) ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ακόμα και σήμερα τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Ακόμα χειρότερα, επειδή μεγάλος αριθμός δικαιούχων είναι άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες, οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, απίστευτη ταλαιπωρία, αφού υποχρεώνονται να απευθύνονται διαρκώς στις υπηρεσίες για να μάθουν πότε θα πάρουν όσα δικαιούνται. Μάλιστα, απορίας άξιον είναι, εκτός από το πότε θα δοθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα, και το πώς θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, που ενώ έπρεπε να έχουν απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, εντούτοις υποχρεούνται να την καταβάλλουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή