Μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε ομόλογα

Μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε ομόλογα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα μετατροπής των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του νόμου Αλογοσκούφη, σε ομολογίες δίνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η τροπολογία αφορά την Eurobank και την Attica Bank, που διαθέτουν προνομιούχες μετοχές 950 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι προνομιούχες δεν θα προσμετρούνταν στα εποπτικά κεφάλαια και εδώ και αρκετό διάστημα υπήρχαν διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-ΤτΕ και τραπεζών προκειμένου να βρεθεί λύση. Με την τροπολογία, οι προνομιούχες μπορούν να μετατραπούν σε ομολογίες που θα προσμετρούνται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια, λύνοντας έτσι το πρόβλημα. Επιπλέον, οι ομολογίες θα αποφέρουν στο ελληνικό Δημόσιο ετήσια απόδοση της τάξης τουλάχιστον του 6%, και μάλιστα ανεξάρτητα από το εάν η τράπεζα είναι ή όχι κερδοφόρα, απόδοση ιδιαίτερα ικανοποιητική, δεδομένου ότι οι προνομιούχες μετοχές δεν απέφεραν έσοδα στο Δημόσιο.

Φωτογραφική τροπολογία

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επιτρέπονται αποσπάσεις και υπαλλήλων του υπ. Τουρισμού σε γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ακόμη κι αν δεν υπάρχει οργανική θέση. Εως τώρα, τέτοια δυνατότητα είχαν μόνο οι υπάλληλοι του ΕΟΤ. Προφανώς υπάρχουν και εκτός ΕΟΤ υπάλληλοι που διεκδικούν τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις του εξωτερικού και η κυβέρνηση τείνει ευήκοα ώτα στις διεκδικήσεις τους. Με άλλη τροπολογία, τα ξενοδοχεία θα διατηρούν το σήμα λειτουργίας ακόμα και αν λείπει η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί ή θα κατατεθεί αίτημα έκδοσης.

Τον Σεπτέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ

Το φθινόπωρο θα πάρει η κυβέρνηση αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ, έπειτα από διάλογο με τη διοίκηση της εταιρείας και τους εργαζομένους. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη (φωτ.), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρία για την Περιβαλλοντική Πολιτική και τους Ορυκτούς Πόρους, που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λαμιέων. Οι αποφάσεις θα αφορούν τη διαμόρφωση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας.

Απόβαση ελεγκτών στη Μύκονο

Στη Μύκονο βρίσκονται οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όχι για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου και του Ερος Ραμαζότι στο Nammos, που βρίσκεται στην Ψαρού, αλλά για να ελέγξουν αν θα εκδοθούν όλες οι αποδείξεις. Σημειώνεται ότι η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ και μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη δεν υπήρχαν πληροφορίες τόσο για τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου όσο και για το αν αυτή πραγματοποιήθηκε. Πάντως, το Nammos έχει παρελθόν, καθώς προ ετών είχε διαπιστωθεί μεγάλη φοροδιαφυγή.

Ερευνα στον κλάδο των αναψυκτικών

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο κλάδος των αναψυκτικών. To ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αυτό το αποκαλύπτει μία από τις εταιρείες που δέχθηκε τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής, εν προκειμένω η Coca-Cola 3Ε Ελλάδος ΑΒΕΕ. Συγκεκριμένα, στην οικονομική της έκθεση για τη χρήση του 2016, η εταιρεία αναφέρει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε νέο έλεγχο στη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα. Η έρευνα, όπως πληροφορήθηκε από ασφαλείς πηγές η στήλη, εστιάζεται κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων και άρχισε ύστερα από καταγγελία εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αναψυκτικών. Η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η Coca-Cola, πάντως, δηλώνει ότι «ακολουθεί πολιτική πλήρους συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του ελληνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου περί ανταγωνισμού και συνεργάζεται πλήρως με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή