Χαλάρωση των capital controls για επιχειρήσεις

Χαλάρωση των capital controls για επιχειρήσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι η νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η χαλάρωση θα αφορά μόνον τις επιχειρήσεις και θα περιλαμβάνει μέτρα που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες ανοίγματος νέων εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών αλλά και τις εισαγωγές. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το «πράσινο φως» για τις αλλαγές και αναμένεται σύντομα η δημοσίευση των σχετικών λεπτομερειών στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η χαλάρωση των περιορισμών στις επιχειρήσεις αποτελεί θετικό βήμα, ωστόσο, δεν αναμένεται καμία αντίστοιχη κίνηση για τα νοικοκυριά. Ο λόγος είναι ότι η εμπιστοσύνη παραμένει πολύ χαμηλή και, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα απαιτηθεί ακόμα αρκετός χρόνος, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταθεροποιηθεί το περιβάλλον, προκειμένου να αρχίσουν να εξετάζονται οι δυνατότητες χαλάρωση των περιορισμών και για τα νοικοκυριά.

Πιστοποίηση από τους Lloyd’s για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε με επιτυχία την επαναπιστοποίησή του κατά το διεθνές πρότυπο Επιχειρησιακής Συνέχειας ISO22301:2012 για το σύνολο των εταιρειών του καθώς και για όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες και παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέχει την παραπάνω πιστοποίηση από τον Ιούνιο του 2014, ενώ ο έλεγχος και η πιστοποίηση έγινε από την εταιρεία συμβούλων Lloyd’s. Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της συνεχούς προσαρμογής του Xρηματιστηρίου στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών.

Ενισχύθηκε η διοικητική ομάδα της Πειραιώς

Με ένα ακόμη έμπειρο τραπεζικό στέλεχος ενισχύεται η διοικητική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για τον Σπύρο Λορεντζιάδη, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος διοίκησης στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, με σκοπό να συμβάλει σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και λειτουργικού κινδύνου. Ο κ. Λορεντζιάδης στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Arthur Andersen καθώς και μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Εμπορικής Τράπεζας.

Σε Μύκονο και Σαντορίνη πήγε ο Γιώργος Πιτσιλής

Τους δύο πιο εμβληματικούς προορισμούς του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, επισκέφθηκε χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής. Οπως είπε ο κ. Πιτσιλής στη συνάντηση με εκπροσώπους των δύο νησιών, στόχος είναι να τονίσουμε τη σημασία που έχει για τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, για τα δημόσια έσοδα και για τη διεθνή εικόνα των νησιών μας και της χώρας η οικειοθελής φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, πάντως, τα δύο ανωτέρω νησιά βρίσκονται και αυτό το καλοκαίρι στην κορυφή της φοροδιαφυγής.

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ αξιοποίησης του Ελληνικού

Eπανήλθε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας νέα στοιχεία για τη σύμβαση αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αφετηρία και της νέας παρέμβασης είναι οι καταγγελίες της Ευστρατίας Καμπούρη, ελληνικής ιθαγένειας, η οποία από το 2015 έχει στραφεί κατά της σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development, καταθέτοντας σχετική αναφορά (Petition 0649/2015) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώτη αναφορά, ωστόσο, δεν είχε αίσιο τέλος, αφού η Κομισιόν σε δύο απαντήσεις της (29/6/2016 και 28/2/2017) προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου κατέρριψε τα επιχειρήματα των προσφευγόντων. Οι τελευταίοι, όμως, επανήλθαν και κατέθεσαν νέα στοιχεία, τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένα να διερευνήσουν. Ετσι πριν από μερικές εβδομάδες έφτασε νέα επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, όπου ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή