Ερευνες για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου

Ερευνες για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη συμπληρωματικών τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, με καταλληλότερο προσανατολισμό των γραμμών και ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα νοτίως της Πελοποννήσου, συνολικού μήκους 4.000 χλμ., προχωράει η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) σε συνεργασία με τη νορβηγική PGS. Πρόκειται για δύο περιοχές που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολυεθνικών Total και ExxonMobil, και στόχος της ΕΔΕΥ είναι να δώσει μεγαλύτερη πληροφόρηση στην αγορά για να έρθουν και άλλες πετρελαϊκές στους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο. Η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και την επανεπεξεργασία των 12.500 χλμ. νέων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αναξιοποίητες παραμένουν πολύτιμες πληροφορίες

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μεταφέρονται με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου 15.004 υποθέσεις. Αν και απεστάλησαν με κρυπτογραφημένο και προσυπογεγραμμένο ηλεκτρομαγνητικό μέσο (cd), τα στοιχεία του απλώς θα αποτελούν πληροφοριακό στοιχείο για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο επικεφαλής της Αρχής αποφασίσει ποιες υποθέσεις πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, οι έλεγχοι θα γίνουν από την αρχή και τα όσα περιλαμβάνονται στο cd αποτελούν μόνο πληροφορίες.

Στην έξοδο από το Χρηματιστήριο η «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες»

Παρελθόν θα αποτελέσει για το Χρηματιστήριο και η εισηγμένη «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες», καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης. Πρόκειται για τη 13η μετοχή που διαγράφεται από την αρχή του 2017. Η εταιρεία «Ανεμοκάμπι», που υπέβαλε την προαιρετική δημόσια πρόταση, έχει συγκεντρώσει το 93,72% και μπορεί να κάνει χρήση του νόμου 3461/2006 (επί Αλογοσκούφη) περί δημοσίων προτάσεων, που επιτρέπει στους μετόχους πλειοψηφίας να προβαίνουν σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση (squezze out) και για το υπόλοιπο των μετοχών της εισηγμένης.

Αντιδράσεις στην Ισπανία για τον τουρισμό

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες οργανωμένων ομάδων ακτιβιστών στην Ισπανία ενάντια του τουρισμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαδηλωτών στην παραλία της Πάλμας, οι οποίοι άναψαν καπνογόνα μπροστά από πολυτελή γιοτ, ενώ κράταγαν πλακάτ που έγραφε «Ο τουρισμός σκοτώνει τη Μαγιόρκα». Και όλα αυτά ενώ ο τουρισμός πρωταγωνιστεί φέτος σε επίπεδο συνεισφοράς στην οικονομία της Ισπανίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα για το πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 14,7%, ξεπερνώντας τα 28,2 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 13,3%, φθάνοντας τα 7,84 δισ. ευρώ.

Φαίνεται ότι αποδίδει το πρόγραμμα επιείκειας

Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να εφαρμοσθεί εκ νέου στην Ελλάδα, και μάλιστα αυτή τη φορά με επιτυχία, το πρόγραμμα επιείκειας, δηλαδή η συνεργασία εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες συμπράξεις (κοινώς καρτέλ) με την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) για την αποκάλυψη κρίσιμων πληροφοριών για τη δράση του. Η πρώτη φορά ήταν το 2006, όταν η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ εντάχθηκε στο πρόγραμμα προκειμένου να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το «καρτέλ του γάλακτος», αλλά τελικώς αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν η απόπειρα εκβιασμού της εταιρείας και το γνωστό «σκάνδαλο των κουμπάρων». Λόγω της εμπλοκής του τότε γενικού διευθυντή της Ε.Α., το πρόγραμμα επιείκειας «στιγματίστηκε», δυσκολεύοντας το έργο της Αρχής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποκαλύψεις των μεγαλύτερων καρτέλ επιτυγχάνονται μέσω των προγραμμάτων επιείκειας. Μένει να δούμε αν με την υπόθεση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών «έσπασε το ρόδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή