Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει το υπ. Οικονομικών

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει το υπ. Οικονομικών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τις τελευταίες μέρες να ψηφιζόταν κάθε ημέρα και από ένα νομοσχέδιο, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το εν λόγω υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες (και είναι αρκετές) τις νομοθετικές πρωτοβουλίες από το φθινόπωρο. Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, λοιπόν, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας και το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο καθώς και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του νόμου 2551/1994 για την προστασία του καταναλωτή. Εως τα τέλη του 2017 εκτιμάται, επίσης, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση και η αναθεώρηση του νόμου 2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών, νόμος που έχει τροποποιηθεί ουκ ολίγες φορές στα 97 χρόνια ισχύος του. Η δημόσια διαβούλευση επί αρκετών εκ των παραπάνω νομοσχεδίων έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

Το θέμα είναι πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι

Μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να έπιασε τους μνημονιακούς στόχους για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ωστόσο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αμφισβητώντας τις πράξεις της φορολογικής διοίκησης, δεν δικαιώθηκε. Οι επιχειρήσεις αυτές πολύ πιθανόν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι περισσότερες δικαιώνονται. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μονάχα η πραγματοποίηση των μνημονιακών στόχων αλλά και πώς επιτυγχάνονται αυτοί. Διότι αν οι φορολογούμενοι κερδίζουν τις δίκες, προφανώς δεν πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της φορολογικής διοίκησης.

Δημόσια πρόταση στο Χ.Α. για την απόκτηση της Grivalia

Αρχίζει μεθαύριο, Δευτέρα 7 Αυγούστου, η 7η δημόσια πρόταση από την αρχή του έτους, που αφορά την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της εισηγμένης Grivalia Properties από τη Fairfax. Η Fairfax προσφέρει στους μετόχους της Grivalia, που θα αποδεχθούν εγκύρως τη δημόσια πρόταση, ποσόν 8,80 ευρώ τοις μετρητοίς για κάθε μετοχή. Η Fairfax δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της θυγατρικής της από το Χρηματιστήριο Αθηνών και δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς του άρθρου 27 του νόμου (squeeze-out).

Στα 28,5 εκατ. φέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών

Περίπου 28,5 εκατ. ξένοι τουρίστες θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος πιστεύει στην υλοποίηση ενός σχεδίου για τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού από την ποσότητα στην ποιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξετασθεί για το πώς θα μετατρέψουμε τις αφίξεις σε περισσότερα χρήματα για την εθνική οικονομία. Επιπλέον, ο κ. Ρέτσος θεωρεί πως η υπερφορολόγηση, και ιδιαίτερα σε μια εξαγωγική δραστηριότητα όπως είναι ο τουρισμός, πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τρέχουν να πληρώσουν οφειλές για το «Κεράνης»

Αρον άρον τρέχει η κυβέρνηση να πληρώσει τις οφειλές του κτιρίου «Κεράνης» στου Ρέντη. Με τροπολογία στη Βουλή, το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει επειγόντως την εξόφληση οφειλών ύψους 7,2 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 και μετά. Το ελληνικό Δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια άφησε απλήρωτα μισθώματα, λογαριασμούς ρεύματος, υπηρεσιών υποστήριξης κ.λπ., καθώς το κτίριο, αν και πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Παγγαία με τον όρο της επαναμίσθωσης, δεν χρησιμοποιούνταν. Το καθεστώς δεν άλλαξε ούτε όταν, το περασμένο φθινόπωρο, εγκαταστάθηκε εκεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση τρέχει να αποπληρώσει τις οφειλές, καθώς το κτίριο είναι υποψήφιο για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο τελευταίος, λόγω Brexit, αφήνει το Λονδίνο και αναζητεί νέα έδρα. Η Αθήνα είναι υποψήφια πόλη φιλοξενίας του οργανισμού και στον φάκελο που δημιουργήθηκε προβλέπεται το κτίριο «Κεράνης» να φιλοξενήσει την έδρα και το προσωπικό του ευρωπαϊκού ΕΟΦ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή