Ολα θα κριθούν από τα μέτρα για το χρέος

Ολα θα κριθούν από τα μέτρα για το χρέος

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μη ζητήσει καθόλου χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αντικαθιστώντας την με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Πηγή του Ταμείου σημείωνε πρόσφατα στη στήλη πως αυτό μπορεί να γίνει αν η κυβέρνηση κρίνει ότι τη συμφέρουν περισσότερο τα κεφάλαια του ESM, καθώς το δικό τους επιτόκιο είναι χαμηλότερο. Βεβαίως, το στοιχείο που θα κρίνει αν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την επιλογή να αντλήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ είναι η συμφωνία των Ευρωπαίων για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η οποία μετατέθηκε για το μέλλον. Αν και ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση με τους Ευρωπαίους στο ζήτημα, τόνισε πως το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής διασφάλιση πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. «Δεν έχουμε το δεύτερο σκέλος», είπε χαρακτηριστικά, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία του Eurogroup «μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα πρόγραμμα και με το ΔΝΤ». Ο διεθνής οργανισμός θέλει μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, ενώ επιμένει να προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα και να ζητάει χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί του 2% ή και λίγο παραπάνω που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ξεπερνούν

τις 30 οι βεβαιωμένες συμμετοχές των εισηγμένων για το ραντεβού με τα μεγάλα funds του εξωτερικού στο Λονδίνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για 12η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Σίτι και ουσιαστικά είναι η αρχή της νέας οικονομικής σεζόν για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις μετά τη μικρή ανάπαυλα του Αυγούστου, όπου και συμφωνίες κλείνονται αλλά και οι εταιρείες θα έχουν να αφηγηθούν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Μάλιστα, επειδή το roadshow θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, πολλές εισηγμένες θα επισπεύσουν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου του 2017 αρκετά νωρίτερα από την υποχρεωτική προθεσμία που εκπνέει το απόγευμα του Σαββάτου της 30ής Οκτωβρίου 2017. Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα συζήτησης.

Μειωμένος ΦΠΑ…

Τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση για κάποια από τα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς και τη Λέσβο και τη Χίο. Παρά το γεγονός ότι οι συντελεστές πρέπει να αυξηθούν στα κανονικά επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές αλλά και οι σεισμοί που έχουν πλήξει τα νησιά καθιστούν ισχυρό το ενδεχόμενο να πειστούν οι πιστωτές της χώρας να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την 1η-1-2018 οι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17%, στο 6%, 13% και 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί). Αλλά αυτό, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Πολυδάπανο το οργανόγραμμα

Εννέα μήνες μετά την σύστασή του παρουσιάστηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Ενημέρωσης. Το πρώτο οργανόγραμμα του υπουργείου περιλαμβάνει 698 εργαζομένους και επιπλέον ετήσια δαπάνη 2,2 εκατ. ευρώ. Από τις θέσεις εργασίας, οι 511 αφορούν μόνιμο προσωπικό, οι 168 είναι θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και οι υπόλοιπες είναι ειδικές θέσεις εργασίας. Ο οργανισμός περιλαμβάνει τέσσερις Γ.Γ. και μία ειδική γραμματεία. Στις Γ.Γ. συγκαταλέγονται η Γ.Γ. Υπουργείου (Λ. Κρέτσος), η Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής (Ι. Ταφύλλης), Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Β. Μαγκλάρας), Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Λ. Κρέτσος). Η ειδική γραμματεία αφορά την πρώην Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής η οποία μετονομάζεται σε Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων με επικεφαλής το Γ. Φλωρεντή.

Η διένεξη Super League – Forthnet

Επιθετική στάση κρατάει μερίδα της Super League στη διένεξη με τη Forthnet σχετικά με τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η αναδιαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, με την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, που δημιουργεί προοπτικές για το ανακάτωμα της τράπουλας στα δικαιώματα μετάδοσης. Αν σ’ αυτό ληφθεί υπ’ όψιν και η πολιτική ανοικτών θυρών που τήρησε πριν λίγες ημέρες ο ΟΤΕ, τότε γίνεται κατανοητό γιατί μερίδα της Super League ηχούν τα τύμπανα κατά της Forthnet. Ο OTE, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή στη συνδιάσκεψη (με αφορμή τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου), απάντησε ότι αν και όποτε τεθεί το θέμα συνεργασίας της Super League, ο ίδιος τότε θα το εξετάσει. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι για να απαντήσει με δεδομένο ότι δεν αιωρείται κάποιο tender (διαγωνισμός) στον αέρα. Πάντως ψύχραιμοι παρατηρητές εκτιμούν ότι το ποσό που πρόσφερε η Nova για τα δικαιώματα, ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως, θεωρείται πλέον άπιαστο όνειρο για τον συνεταιρισμό των ΠΑΕ. Και αυτό γιατί έχουν μεταβληθεί άρδην οι συνθήκες της αγοράς, με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αύξηση της φορολογίας στις σχετικές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή