Ετοιμάζουν φιέστες με υψηλούς προσκεκλημένους

Ετοιμάζουν φιέστες με υψηλούς προσκεκλημένους

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ως αντιπολίτευση κατήγγελλε τις αποκρατικοποιήσεις και απειλούσε να τις αναστρέψει, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ευέλικτος. Αρχικά τις συμφωνούσε με τους θεσμούς, αλλά δεν το έλεγε. Μάλιστα, το πρώτο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε γνωστό όταν αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες του γερμανικού και του ολλανδικού κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, κάποιοι υπουργοί έφερναν τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται ως παράδειγμα αποτελεσματικής υλοποίησης των συμφωνηθέντων, ενώ κάποιοι άλλοι επετίθεντο στον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα που τις προωθούσε. Τώρα πλέον, όχι μόνο δεν υπάρχουν αντιδρώντες υπουργοί, τουλάχιστον ανοικτά, αλλά ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις τελετές υπογραφής των συμβάσεων πώλησης του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Γιατί, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις αρχικές αναστολές της, η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστες με υψηλούς προσκεκλημένους. Στην πρώτη επιδιώκει να είναι παρών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στη δεύτερη ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Πιθανότατα

να είναι πάνω από 30 οι εισηγμένες που θα συμμετάσχουν στο 12ο οδοιπορικό παρουσίασης (roadshow) που θα γίνει στη βρετανική πρωτεύουσα. Το ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο θα διεξαχθεί το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια εκδήλωση με αυξημένο ενδιαφέρον από τα ξένα funds. Οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεών τους με τα ξένα funds στην παρουσίαση των επενδυτικών τους σχεδίων την περίοδο 2017-2018. Ταυτόχρονα αναμένεται και η αξιολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE, που θα γίνει κατά τη διάρκεια του ελληνικού roadshow στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι δεν αναμένεται αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που θα παραμείνει στην κατηγορία των αναδυόμενων χρηματιστηρίων.

Σεπτέμβριος των αποτιμήσεων

Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μήνας κομβικής σημασίας μόνο διότι ξεκινούν τα σχολεία ή επειδή θα κληθούμε να πληρώσουμε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Ο προσεχής Σεπτέμβριος είναι σημαντικός και διότι θα κριθούν η τύχη και η πορεία σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Τον ερχόμενο μήνα, λοιπόν, εκτιμάται ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη θα έχει μια πρώτη, σχετικά ασφαλή αποτίμηση για την απόδοση των καταστημάτων της πρώην «Μαρινόπουλος», καθώς θα έχει συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο από τη μεταβίβαση αυτών στον όμιλο Σκλαβενίτη. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, θα τεθεί σε εφαρμογή νέο πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάκαμψη και εν συνεχεία την ανάπτυξη της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», τον έλεγχο της οποίας πλέον έχει αναλάβει επισήμως από τις αρχές Ιουλίου η Chipita, συμφερόντων Σπ. Θεοδωρόπουλου.

Επιπτώσεις στον ισπανικό τουρισμό

Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία ενδέχεται να επηρεάσει πρόσκαιρα τις κρατήσεις στον, πλέον, δημοφιλή προορισμό της Μεσογείου για το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ισπανία παρουσίασαν αύξηση κατά 10,4% ή κατά 3,8 εκατ. σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016 ξεπερνώντας τα 39,96 εκατ. Οι σημαντικότερες αγορές «άντλησης» επισκεπτών για την Ισπανία το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν η Βρετανία και η Γερμανία από τις οποίες αφίχθησαν 10,36 εκατ. και 6,45 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Ιταλία και η Γαλλία από τις οποίες αφίχθησαν 3,13 εκατ. και 2,88 εκατ. τουρίστες. Μόνο τον Ιούνιο αφίχθησαν 8,96 εκατ. τουρίστες εκ των οποίων 2,53 εκατ. ήταν Βρετανοί, 1,51 εκατ. Γερμανοί και 675.312 Ιταλοί.

Ξεκινάει ο έλεγχος ΕΚΤ και SSM για την πορεία των «κόκκινων» δανείων

Πιάνουν δουλειά και πάλι από αύριο οι μεικτές επιτροπές της ΕΚΤ και SSM που ελέγχουν την πορεία των «κόκκινων» δανείων. Σε πρώτη φάση, ο έλεγχος που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο και διακόπηκε λόγω καλοκαιριού, γίνεται στην Alpha Bank και στην Εθνική και θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο οι άλλες δύο συστημικές, Πειραιώς και Eurobank. O έλεγχος αυτός, διευκρινίζεται, είναι τακτικός και δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (AQR) των τραπεζών, για τη διενέργεια του οποίου πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για τον τελευταίο, η ΕΚΤ κάθε άλλο παρά θετικά διάκειται, καθώς κινείται εκτός πλαισίου της Ευρωζώνης. Μόνον αν το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές θα το συζητήσει η ΕΚΤ, διαμηνύουν οι πηγές της από τη Φρανκφούρτη. Και μπορεί κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει… Σε ό,τι αφορά πάντως τα «κόκκινα» δάνεια, οι πιέσεις το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλες, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους, με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή