Κινδυνεύουμε να βάλουμε… αυτογκόλ

Κινδυνεύουμε να βάλουμε… αυτογκόλ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να έχεις υλοποιήσει δεκάδες προαπαιτούμενα, να έχεις ψηφίσει επώδυνα μέτρα όχι μόνο για φέτος ή του χρόνου, αλλά και σε βάθος τριετίας, να έχεις συμφωνήσει σε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου ορίου και να κινδυνεύεις και πάλι να χάσεις τη δόση ή έστω τμήμα της, επειδή δεν προλαβαίνεις να εξοφλήσεις οφειλές, αυτό είναι μοναδικά ελληνικό. Οι πιστωτές, βλέποντας τις οφειλές να συσσωρεύονται, είπαν στην κυβέρνηση να της δώσουν 1,6 δισ. για την εξόφλησή τους. Τα μισά μπροστά και τα υπόλοιπα υπό την προϋπόθεση ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν πληρώσει τα 800 εκατ. που πήραν συν άλλα 400 εκατ. από τον προϋπολογισμό. Κι αντί να τρέξουν, όχι μόνο για να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην οικονομία, αλλά και για να μη χάσουν τα υπόλοιπα 800 εκατ., άφησαν τον χρόνο να κυλάει και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται. Και τώρα τρέχουν, παριστάνοντας τους ψύχραιμους.

Σε επιτελική θέση στην Alpha Bank ο κ. Ευ. Κάββαλος

Στην Alpha Bank θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ευάγγελος Κάββαλος, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο από τον όμιλο Πειραιώς. Ο κ. Κάββαλος θα αναλάβει στην Alpha επιτελικό ρόλο στο δύσκολο και κρίσιμο για τις τράπεζες μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Κάββαλος είχε εργαστεί παλαιότερα στην Εθνική και για πολλά χρόνια στον όμιλο Eurobank. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εγχώριες τράπεζες στον SSM, θα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 40 δισ. μέχρι το τέλος του 2019.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την επένδυση στις Σκουριές

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες για την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Σ’ αυτό το διάστημα θα έχει γίνει γνωστό το κείμενο της προσφυγής του Δημοσίου στη διαιτησία και με βάση αυτό η εταιρεία θα λάβει τις αποφάσεις της. Οπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας, η Eldorado Gold έχει χάσει σε κεφαλαιοποίηση τους τελευταίους τρεις μήνες 2,5 δισ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα έχει επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή δεν θέλει την επένδυση, κατέληξε.

Κρατούν μικρό καλάθι για την ανάκαμψη

«Η φράση “συγκρατημένη αισιοδοξία” χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Γλαύκο Κληρίδη για το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Ελπίζω το “συγκρατημένη” να μην διαρκέσει τόσο όσο διαρκεί η επίλυση του Κυπριακού». Με τη φράση αυτή ο κ. Διονύσης Γράβαρης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), επιχείρησε χθες να περιγράψει την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, ανάκαμψη, όμως, που μένει να αποδειχθεί κατά πόσο είναι μόνιμη ή απλώς πρόσκαιρη και συγκυριακή.

Σε δεινή θέση παρά τις μικρότερες εισφορές

Το 75,7% των επιχειρήσεων δηλώνει πως καταβάλλει μικρότερες ή ίδιες εισφορές με αυτές που πλήρωνε το 2016. Μάλιστα, σε επίπεδο πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό και με χαμηλό τζίρο, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, φθάνοντας ακόμη και το 79,2%. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, δικαιώνοντας στην πράξη τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο (φωτ.) που δήλωνε ότι τον σταματούν στο δρόμο ασφαλισμένοι και του ζητούν την αύξηση των εισφορών τους. Την οποία, παρεμπιπτόντως, σε εθελοντική βάση, την προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται –εκτός απροόπτου– να ψηφιστεί αύριο. Η μελέτη, βέβαια, δείχνει και κάτι άλλο.Οτι στο «κόκκινο» παραμένει τουλάχιστον 1 στις 4 επιχειρήσεις. Μάλιστα, σταθερά στην πρώτη θέση παραμένουν οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, καθώς αφορά το 26,2% των επιχειρήσεων, ήτοι περίπου 300.000, και ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (23,8%). Μάλιστα, το 9,2% (64.000 επιχειρήσεις) έχει ταυτόχρονα οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή