Στο ένα χέρι το «Κεφάλαιο» και στο άλλο το μνημόνιο

Στο ένα χέρι το «Κεφάλαιο» και στο άλλο το μνημόνιο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασε τη Βουλή χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρωτοβουλία του να μιλήσει επί του συζητούμενου νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Τελικά, όλα εξηγούνται. Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε ευκαιρία να ξεφύγει από τα άχαρα θέματα της αξιολόγησης και να μιλήσει για τα προσφιλή του δικαιώματα των εργαζομένων.

Και αφού επικαλέσθηκε τους Μαρξ (φωτ.) και Μπένθαμ, που έλεγαν ότι στον καπιταλισμό, όταν περάσεις την πύλη του εργοστασίου, παύεις να είσαι ελεύθερος, τσουβάλιασε και έθαψε την σοσιαλδημοκρατία των Μπλερ, Σρέντερ και Σημίτη. «Δεν μπορείς να είσαι δημοκράτης και στη δουλειά να είσαι σκλάβος», διακήρυξε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στο καθεστώς προ του 2009, που, κατά την άποψή του, ευνοούσε το χειρότερο είδος καπιταλισμού. Οι συνειρμοί για τα μνημονιακά μέτρα που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση παρακαλούμε να λείπουν..

Συνεργασία της ΔΕΗ με China Development Bank

Σύμφωνο συνεργασίας με την China Development Bank (CDB) αναμένεται να υπογράψει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει η Επιχείρηση, με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Παρόντες στην υπογραφή θα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρέσβης της Κίνας Zou Xiaoli. Το σύμφωνο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Πράσινο φως» στη συμφωνία Energean με ισπανική Repsol

Τη μεταβίβαση του 60% των δικαιωμάτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την Energean στη Repsol ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση επικυρώνει τη συμφωνία μεταξύ του ισπανικού κολοσσού και της Energean Oil & Gas, βάσει της οποίας η Repsol εισέρχεται (στο χερσαίο οικόπεδο της Energean στα Ιωάννινα, αποκτώντας το 60% της παραχώρησης και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διαχειριστή (οperator). Στην περίπτωση του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία έγκρισης.

Κορυφαία διάκριση για τα ελληνικά νησιά

Τα ελληνικά νησιά αναδείχθηκαν τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2017 σύμφωνα με τις προτιμήσεις των αναγνωστών του Conde Nast Traveller. Στη σχετική λίστα με τα καλύτερα νησιά, την οποία δημοσιοποίησε το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό στον κόσμο, οι Βαλεαρίδες κατέλαβαν τη 2η θέση, η Σικελία τη 3η και οι Μαλδίβες τη 4η θέση. Σε άλλη λίστα με τις καλύτερες χώρες για ταξιδιωτικές αποδράσεις, η Ελλάδα κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από την 1η Ιταλία. Πάντως, απουσιάζουμε από τη λίστα των 20 κορυφαίων πόλεων για ταξίδια το 2017, στην οποία την 1η θέση κατέλαβε η Νέα Υόρκη.

Εγκυρες κατά το δοκούν οι έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ

Τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για να απαντήσει στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αρμόδια τομεάρχη Οικονομίας κ. Ντ. Μπακογιάννη. Το υπουργείο επικαλείται τα στοιχεία της έρευνας που κάνουν λόγο για «επιστροφή στην κανονικότητα», για περισσότερες ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων από «λουκέτα», καθώς και το σημείο που χαρακτηρίζεται ρεαλιστική η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2017. Τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, το ίδιο υπουργείο είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη ΓΣΕΒΕΕ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις της για τα «λουκέτα» και τις απώλειες στις θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου (φωτ.) είχε κατηγορήσει τη ΓΣΕΒΕΕ ότι υπερβάλλει και καλλιεργεί αθέλητα την κινδυνολογία. Μας έχει μπερδέψει το υπουργείο. Τελικά είναι καλές οι έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ ή όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή