Οι ελληνικές τράπεζες στο τραπέζι του Ταλίν

Οι ελληνικές τράπεζες στο τραπέζι του Ταλίν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά λόγια μαθαίνουμε ότι ακούστηκαν στο μακρινό Ταλίν της Εσθονίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εκπρόσωπο του εποπτικού οργάνου τους, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Στο πλαίσιο ανεπίσημου δείπνου, όπου συμμετείχαν και οι κεντρικοί τραπεζίτες, εκφράσθηκε ικανοποίηση για την πορεία τους καθώς και για τη σχετική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι που εικάζουμε ότι ικανοποίησε ιδιαιτέρως τον παριστάμενο διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί μεγάλη αναστάτωση και χρηματιστηριακό σφυροκόπημα των τραπεζών, λόγω της απαίτησης του ΔΝΤ να γίνει αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού τους (AQR). O Μπενουά Κερέ, στέλεχος της ΕΚΤ, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ότι το αρμόδιο για να αποφασίσει όργανο είναι ο SSM. Στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξάλλου, βάζουν στοίχημα ότι AQR δεν θα γίνει.

Οριστική η παραγραφή χρήσεων έως και το 2005

Στην έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία θα ενημερώνονται όλες οι εφορίες της χώρας ότι οι χρήσεις έως το τέλος του 2005 έχουν παραγραφεί οριστικά, προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Για τις υποθέσεις από το 2006 έως και το 2010, έλεγχος θα μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούσε να γνωρίζει η εφορία. Σε διαφορετική περίπτωση και οι χρήσεις έως το 2010 θα θεωρούνται παραγεγραμμένες. Βέβαια, έτσι και αλλιώς, οι εφορίες έχουν επικεντρώσει το ελεγκτικό ενδιαφέρον τους στις χρήσεις μετά το 2010.

Καιρός νεφελώδης, αλλά προς το παρόν χωρίς βροχή

«Συννεφιασμένος ουρανός αλλά χωρίς βροχή». Αυτός είναι ο τίτλος της ανάλυσης της χρηματιστηριακής εταιρείας της Eurobank για τις εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με την ανάλυση, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν θετικές, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει. Ωστόσο προσθέτει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, τα stress tests της ΕΚΤ και οι λογιστικές αλλαγές δημιουργούν αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες.

Αποκρατικοποίηση χωρίς ξένο σύμβουλο

Η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ολοκληρώθηκε προ ημερών, έχει μια μοναδικότητα. Ηταν η πρώτη που έγινε στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς τη συμμετοχή κάποιου μεγάλου ξένου χρηματοοικονομικού συμβούλου. Οι σύμβουλοι που ορίσθηκαν ήταν η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας και η Kantor Management Consultants. Κι όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, μάλλον έγινε καλή δουλειά, παρά τα χίλια-μύρια κύματα από τα οποία πέρασε η επένδυση. Υπενθυμίζεται ότι η αποκρατικοποίηση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μετά. Νομικοί σύμβουλοι ήταν η δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells International LLP και το δικηγορικό γραφείο M. & Π. Μπερνίτσα. Τέλος, τεχνικός σύμβουλος ήταν η Louis Berger S.A.

Οι θεσμοί εκφράζουν αγωνία για την πορεία των εσόδων

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της έκδοσης των νέων συντάξεων, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα, εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, σημείωσε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις δεν αφορούν όλες αιτήματα συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων εξέφρασαν την έκπληξή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ΕΦΚΑ από μήνα σε μήνα. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξέφρασαν και την αγωνία τους για την πορεία των εσόδων και, συγκεκριμένα, αν οι συμψηφισμοί που ήδη έχουν αρχίσει μπορεί να… τινάξουν στον αέρα τα οικονομικά του Ταμείου. Γιατί μπορεί μέχρι τον Αύγουστο ο νέος υπερφορέας να παρουσιάζει πλεόνασμα που αγγίζει τα 470 εκατ. ευρώ, όμως το γεγονός ότι μειώθηκαν δραματικά τα φορολογικά έσοδα έχει αρχίσει να προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και από τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή