Χειμωνιάτικο κλίμα στις Βρυξέλλες για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Χειμωνιάτικο κλίμα στις Βρυξέλλες για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει περισσότερο με αποστολή αυτοκτονίας το αυριανό ταξίδι των στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ στις Bρυξέλλες. Η αποστολή που τους έχει ανατεθεί είναι να πείσουν τις Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξία του ελληνικού σχεδίου πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πρόκειται γι’ αυτό το σχέδιο που κοινοτικός αξιωματούχος φέρεται να χαρακτήρισε «σκουπίδι». Κι αυτό, επειδή προβλέπει μεταξύ άλλων την πώληση της μονάδας του Αμυνταίου που κατέρρευσε αλλά και μιας άλλης μονάδας στη Μελίτη, που δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο στα χαρτιά και είτε η ΔΕΗ είτε κάποιος άλλος θα πρέπει να κατασκευάσει. Δηλαδή, βάσει του σχεδίου που εκπονήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΗ δεν θα πουλήσει μονάδα, αλλά την άδεια κατασκευής και λειτουργίας. Με τέτοιο φάκελο, το κλίμα αύριο στις Βρυξέλλες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ θα είναι χειμωνιάτικο. Ο βασικός στόχος είναι να περάσουν αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων χωρίς να τεθεί θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων. Ετσι, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δείξει ευελιξία στο θέμα των λιγνιτικών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κερδίσει χρόνο έως τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνει το market test, θα διερευνηθεί δηλαδή αν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές να αγοράσουν μόνο λιγνιτικές μονάδες. Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που κάνουν στην κυβέρνηση διαβλέποντας ενδιαφέρον από την Κίνα, την Αν. Ευρώπη κ.λπ., τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να πέσουν στο τραπέζι σαν ώριμο φρούτο και τα υδροηλεκτρικά για να μπουν στη διαδικασία προσφορών.

Ακουσαν οι τραπεζίτες τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να λέει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και άρχισαν να υπολογίζουν το κόστος της. Διότι για τις τράπεζες, το clean exit έχει κόστος, αφού αν συμβεί, αυτομάτως οι τράπεζες θα σταματήσουν να παίρνουν φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα γυρίσουν εκ νέου στον πολύ ακριβό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος. Για να παίρνουν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ, οι τράπεζες ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (investment grade). Εκτός αν είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα. Η Κύπρος για παράδειγμα έχει χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Ετσι όταν πήρε την «καθαρή έξοδο», η ΕΚΤ σταμάτησε την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Ωστόσο, οι δικές τους ανάγκες είναι μικρές και το κόστος ανεκτό. Αν συμβεί το ίδιο με την Ελλάδα, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, το κόστος θα είναι μεγάλο. Πάντως, το clean exit είναι απίθανο.

Κλείνει το ντιλ Jet Oil – Cetracore

Ανοιξε ο δρόμος για τη μεταβίβαση της Jet Oil στην Cetracore Energy. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ήρε τη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και των προσώπων που τη διοίκησαν. Το Συμβούλιο απεφάνθη ότι τα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από το διερευνώμενο από τη Δικαιοσύνη αδίκημα της μονιμοποίησης «μαύρου» χρήματος. Επίσης, έλαβε υπόψη του το σχέδιο εξυγίανσης και το γεγονός πως με τη συμφωνία και τη μεταβίβαση της Jet Oil στην Cetracore θα εξοφληθούν πλήρως το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι θυγατρική της Cetracore στην Ελλάδα θα αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Jet Oil με τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα εξοφληθούν μερικώς οι πιστωτές (τράπεζες και προμηθευτές). Προβλέπει επίσης ότι θα απορροφήσει το προσωπικό και θα κάνει επενδύσεις. Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Στο Ευρωδικαστήριο η διένεξη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) έχει μεταφερθεί η αντιπαράθεση δανειοληπτών και τραπεζών σε σχέση με το ελβετικό φράγκο. Η υπόθεση που έφτασε στο ΔΕΕ αφορά την Banca Româneasca, θυγατρική μέχρι πρόσφατα της Εθνικής Τράπεζας που πωλήθηκε στην OTP, και την ερώτηση που έχει απευθύνει το εφετείο της Ρουμανίας ζητώντας από το Δικαστήριο να διευκρινίσει την έκταση της υποχρέωσης των τραπεζών να ενημερώνουν τους πελάτες σχετικά με τον συναλλαγματικό κίνδυνο που συνδέεται με τα δάνεια που εκδίδονται σε ξένο νόμισμα. Το επίδικο ήταν οι ρήτρες που περιλαμβάνονταν στις δανειακές συμβάσεις και οι οποίες επέτρεπαν στην τράπεζα, όταν οι μηνιαίες δόσεις καθίσταντο ληξιπρόθεσμες, να αφαιρεί το σχετικό ποσό από τον λογαριασμό του δανειολήπτη και να προβαίνει σε κάθε μετατροπή των διαθέσιμων μετρητών στον λογαριασμό του στο νόμισμα της σύμβασης, βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας που εφάρμοζε η τράπεζα την ημέρα της εν λόγω πράξης. Παρά το γεγονός ότι η αγωγή, βάσει της οποίας οι δανειολήπτες ζητούσαν να υποχρεωθεί η τράπεζα να καταρτίσει για καθεμία από τις συμβάσεις δανείου νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής σε ρουμανικά λέου με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά τον χρόνο συνάψεως της συμβάσεως δανείου, απορρίφθηκε, το θέμα επανήλθε από το ρουμανικό εφετείο που καλεί το ΔΕΕ να αποφανθεί για την έκταση και τις υποχρεώσεις των τραπεζών να ενημερώνουν τους πελάτες σχετικά με τον συναλλαγματικό κίνδυνο που συνδέεται με τα δάνεια που εκδίδονται σε ξένο νόμισμα. Ισως τελικά η λύση στον γρίφο να προέλθει από την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή