Πρόταση Φραγκιαδάκη για το Ταμείο της ΕΤΕ

Πρόταση Φραγκιαδάκη για το Ταμείο της ΕΤΕ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με εκπροσώπους των συνταξιούχων της Εθνικής για το ευαίσθητο θέμα των επικουρικών συντάξεων είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φραγκιαδάκης πρότεινε στους εκπροσώπους των συνταξιούχων την ένταξη στο Ενιαίο Επικουρικό, αλλά με έναν παράλληλο μικρό λογαριασμό, ώστε να αντισταθμιστεί μέρος των απωλειών. Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ λαμβάνουν σήμερα περίπου 750 τον μήνα, όταν οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, που έχουν ενταχθεί πριν από χρόνια στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, λαμβάνουν 200 ευρώ τον μήνα. Η διοίκηση της Εθνικής έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς το έλλειμμα του Επικουρικού φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως και ουσιαστικά η τράπεζα επιδοτεί το έλλειμμα, χωρίς να έχει νομική δέσμευση, εις βάρος των κεφαλαίων της. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Εύλογη παράταση για όσους έχασαν τη ρύθμιση οφειλών

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ δεν θα συνεχίσει την προβληματική πρακτική της «απώλειας» από την επομένη της προθεσμίας που δεν καταβλήθηκε δόση, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», αποκάλυψε ότι «θα υπάρχει κάποιο εύλογο διάστημα» για τους υπόχρεους, ώστε να μη χάνουν τη ρύθμιση για μια μικρή καθυστέρηση. Επανέλαβε ότι είναι βασικό να έχουν πληρωθεί όλες οι οφειλές του 2017. Δεν έδωσε, βέβαια, σαφή απάντηση στην ερώτηση πότε θα εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση.

Ερωτήματα για την αξιοποίηση στοιχείων του περιουσιολογίου

Μία συζήτηση που δεν έχει ανοίξει και πρέπει με κάποιον τρόπο να τοποθετηθεί η κυβέρνηση είναι τι θα κάνει με τα στοιχεία του περιουσιολογίου, όταν αυτό ξεκινήσει. Θα τα χρησιμοποιήσει για να επιβάλει φόρο συνολικά στην περιουσία; Ή θέλει να γνωρίζει τα στοιχεία των φορολογουμένων, έτσι ώστε να μην μπορεί στο μέλλον να εμφανίζουν ακίνητα ή κινητές αξίες που δεν τις είχαν δηλώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα; Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να δώσει μία απάντηση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του περιουσιολογίου.

Ανακοίνωση χωρίς απαντήσεις

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της κυριακάτικης «Κ», που αφορούσε επιδοτήσεις για τη δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης κάνει λόγο για «χρήση στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και για αναφορές που αξιοποιούνται με τρόπο αυθαίρετο και παραπλανητικό και με στόχο τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕΤΤ». Δεν υπεισέρχεται, όμως, στην ουσία του δημοσιεύματος: Πρώτον, οι επιδοτήσεις παρέχονται και σε όσους έχουν επίγεια κάλυψη τηλεοπτικού σήματος και δεύτερον, η επιδότηση με κρατικό χρήμα «κλειδώνει» τους επιδοτούμενους σε συγκεκριμένους παρόχους.

Στη Βιέννη η Αντωνοπούλου για την κοινωφελή εργασία

Ως μία από τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη θεωρεί τα προγράμματα της νέας γενιάς κοινωφελούς εργασίας, που υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται στους ελληνικούς δήμους για 44.000 μακροχρόνια ανέργους, ο Αυστριακός υπουργός Εργασίας Αλόις Στέγκερ. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, έχει καλέσει την Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου (φωτ.) να παρουσιάσει τον σχεδιασμό και τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος συνεδρίου, που πραγματοποιείται σήμερα, είναι η καταγραφή θετικών δράσεων για την υποστήριξη μακροχρόνια ανέργων μεγάλης ηλικίας. Βέβαια, στην Αυστρία, όπου η ανεργία είναι 5,5%, η κοινωφελής εργασία μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα. Στην Ελλάδα, όπου ξεπερνάει το 20%, το πρόγραμμα είναι «ασπιρίνη». Ανακουφίζει κάποιους, αλλά δεν θεραπεύει το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή