ΔΗΚΤΗΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/9/17)

o-diktis-24-9-17-2210537

Ο Γολγοθάς των τραπεζών στο Λονδίνο

Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε το 12ο Annual Greek Roadshow, που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, δεν μπορούσε να είναι χειρότερη για τα στελέχη που εκπροσώπησαν τις ελληνικές τράπεζες. Οι παραινέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για πιο θαρραλέες κινήσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η αναζωπύρωση των ανησυχιών εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ για νέα αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων και η αντανάκλαση όλων αυτών στο Χρηματιστήριο βάρυναν το κλίμα. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν οι διαρροές για το πόρισμα της Τράπεζας Πειραιώς. Ολα αυτά προκάλεσαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους ξένους θεσμικούς, που ζητούσαν κυρίως να μάθουν τα σχέδια των Ελλήνων τραπεζιτών για τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση. Το εάν οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν πειστικές θα φανεί τις επόμενες ημέρες, στις αναλύσεις και στα reports που θα στείλουν οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων στους πελάτες τους. Πολύ καλύτερες στιγμές πέρασαν στο May Fair Hotel, όπου διεξήχθησαν οι συναντήσεις, οι Ελληνες που εκπροσωπούσαν εταιρείες εκτός του τραπεζικού κλάδου. Η Aegean, η Autohellas, ο όμιλος Μυτιληναίου, ακόμη και η μικρή σε σχέση με τους προηγούμενους ΚΡΙ – ΚΡΙ, προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις με προοπτικές. Θετικές εντυπώσεις άφησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον Γιώργο Σταθάκη, που προτίμησε να πάει με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη.

«Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης οδηγεί σε αύξηση του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου».

Αυτό υποστήριξε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου η γενική διευθύντρια τελωνείων και ΕΦΚ κ. Ειρήνη Γιαλούρη. Σίγουρα, δεν πρόκειται για καινοφανή διαπίστωση. Αποτελεί, αν μη τι άλλο, κοινό τόπο και αποδεικνύεται από τα στοιχεία και τις έρευνες των τελευταίων ετών, έτη κατά τα οποία έγιναν οι περισσότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν η διαπίστωση, παραδοχή κατά άλλους, γίνεται δημοσίως από την κ. Γιαλούρη, η οποία έχει πολύ μεγάλη γνώση κι εμπειρία, εκ της θέσεώς της και μόνο, για τα ζητήματα του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πότε οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι δανειστές θα βρουν το εναλλακτικό στις αυξήσεις των φόρων μέτρο για τα δημόσια έσοδα.

Χωρίς την αγωνία του FTSE

Ηταν η πρώτη χρονιά που στο Λονδίνο δεν υπήρχε αγωνία από τις εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου για την ετήσια αξιολόγηση από τον αγγλικό οίκο FTSE. Η ύπαρξη των capital controls αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για να μπορέσει η Αθήνα να αναβαθμισθεί στις ώριμες αγορές, από αναπτυσσόμενη που την έχει τοποθετήσει ο οίκος FTSE. Η μόνιμη γκρίνια των ξένων σχημάτων είναι ότι δεν μπορούν να βρουν αδιάθετα τεμάχια για μία καλή εταιρεία έστω μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης εάν δεν πραγματοποιήσουν πακέτο συνεργασίας με τις εκάστοτε διοικήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το σύνολο των 200 μετοχών που είναι σήμερα στο Χ.Α., μόνο οι 130 είναι σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης, εκ των οποίων οι 40 – 45 είναι εταιρείες που απέδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν και στα χρόνια των μνημονίων.

Σκέψεις για παράταση

Στην παράταση της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προσανατολίζεται η ηγεσία του υπ. Οικονομικών, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία περίπου 100.000 φορολογούμενοι έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων μειώνοντας σημαντικά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Οπως αναφέρουν, τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους που κάνουν χρήση της διάταξης δικαιολογούν λάθη του παρελθόντος με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων, ενώ άλλοι αναγκάζονται να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς το «κοστούμι» της εφορίας μετά τον έλεγχο που τους έγινε είναι αρκετά τσουχτερό. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, το υπ. Οικονομικών θα δώσει μία ακόμη ευκαιρία σε όσους θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Δεν «βλέπουν» έκτακτους ελέγχους

Δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό να δούμε έκτακτους ελέγχους στις τράπεζες, όπως απαιτεί το ΔΝΤ. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών βασιζόμενες και στις σχετικές δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουν ότι τους επόμενους μήνες οι πιέσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα αυξηθούν, και αν σημειωθούν μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους είναι πιθανό να υπάρξουν έκτακτα μέτρα. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το 2017 οι στόχοι μείωσης θα επιτευχθούν, όμως παραδέχονται ότι θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη διετία 2018-2019. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι το σύστημα διαθέτει δύο ισχυρές κεφαλαιακές εφεδρείες. Μια λειτουργική κερδοφορία 4 δισ. ετησίως, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των 10 δισ. –όσα ζητάει το ΔΝΤ για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση– σε ορίζοντα 3ετίας για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και επιπλέον ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης του 16%-17%, όταν το όριο που έχει τεθεί για τις ελληνικές τράπεζες είναι στο 12%, μέρος της οποίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μειώσεις κόκκινων δανείων.