Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/9/17)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαλαρότητα, χιούμορ και αναμνήσεις

Δεν υπήρχαν πλέον συσπάσεις στο πρόσωπο, δηλητηριώδεις ψίθυροι και παγωμένες χειραψίες. Δυόμισι χρόνια σχεδόν μετά την προηγούμενη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτ.) στο υπουργείο Οικονομικών, η ένταση είχε παραχωρήσει τη θέση της στην ηρεμία αλλά και στο χιούμορ. Στην αρχή βρήκε άδικο το γεγονός ότι δεν έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών, μετά τα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του κ. Βαρουφάκη, δίπλα στους προκατόχους τους, στην αίθουσα συνεδριάσεων. «Μα αυτοί έκαναν τη σκληρή δουλειά!» είπε. Εν συνεχεία, παίρνοντας θέση στην αίθουσα Τύπου στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε τη χαρά του που βρισκόταν σε αυτήν την «ιστορική αίθουσα», με την οποία τον συνδέουν αναμνήσεις! Λεπτομέρειες για τις αναμνήσεις, κυρίως το θρυλικό τετ-α-τετ με τον κ. Βαρουφάκη, υποσχέθηκε να αποκαλύψει στο βιβλίο του, αν το γράψει. Περιμένουμε με αγωνία την απάντηση στους «Adults in the Room».

Την κατάσταση έσωσαν τα έκτακτα έσοδα

Μπορεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και η μετάθεση κατά ένα μήνα της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ να δημιούργησαν τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά. Ο προϋπολογισμός θα είχε δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα εάν δεν υπήρχαν έκτακτες πηγές εσόδων, όπως τα 235 εκατ. ευρώ των φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών και τα 296 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις του ΜΠΔΣ. Αν τα δύο ποσά που αθροιζόμενα ανέρχονται στα 531 εκατ. ευρώ και δεν είναι επαναλαμβανόμενα, δεν είχαν εισπραχθεί, η ζημία θα ξεπερνούσε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ταξίδια για κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών στο εξωτερικό

Μήνας πολλών αεροπορικών ταξιδιών για δεκάδες διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων βιομηχανικών ομίλων είναι ο Σεπτέμβριος, προκειμένου να κλειστούν νέα συμβόλαια για τη χρονιά που έρχεται. Οι προορισμοί περιλαμβάνουν χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Μεξικό και η Χιλή, τη Νότιο Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, φυσικά, τη μεγάλη αγορά της Κίνας και την Αυστραλία. Στόχος αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων είναι να καταφέρουν να αυξήσουν το ποσοστό εξαγωγών πάνω από το 70% και 75% επί του συνολικού τζίρου.

Ελληνικές «πρωτοτυπίες» στην αγορά τροφίμων

Δύο «παράδοξα» στην ελληνική αγορά τροφίμων αποκαλύπτουν οι χθεσινές ανακοινώσεις δύο πολυεθνικών ομίλων, της Froneri Hellas και της Unilever. Η πρώτη διακόπτει μια δραστηριότητα που επί σειράν ετών ήταν ζημιογόνος, καθώς, μεταξύ άλλων, η αγορά παγωτού φθίνει, αν και η Ελλάδα είναι μία χώρα που το καλοκαίρι διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Μια αγορά, όμως, που ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον εποχικό της χαρακτήρα. Η δεύτερη πωλεί τα σήματα ελαιολάδου σε μια χώρα που συγκαταλέγεται σε εκείνες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση του προϊόντος. Μόνο που στην Ελλάδα καταναλώνουμε κυρίως χύμα ελαιόλαδο.

Από μικροσκόπιο περνούν τα οικογενειακά επιδόματα

Τουλάχιστον 26.708 γραπτά μηνύματα έστειλε το υπουργείο Εργασίας στα κινητά τηλέφωνα δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τα σωστά εισοδήματά τους. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις πρέπει να τροποποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, ώστε να δηλωθούν τα εισπραχθέντα ποσά. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτές οι αιτήσεις θα ανασταλούν και όσα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί θα αναζητηθούν προς επιστροφή… Μάλιστα, η ΗΔΙΚΑ επισημαίνει ότι, κατά τη διαδικασία ελέγχων των αιτήσεων, διαπιστώθηκαν παρατυπίες, καθώς δεν δηλώθηκαν αγροτικές επιδοτήσεις ή συντάξεις εξωτερικού, που εισπράχθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης για το ΚΕΑ. Αυτές οι περιπτώσεις ελέγχονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους… Αν διαπιστωθεί παρατυπία, οι αιτήσεις θα τεθούν σε αναστολή μέχρι να περάσει ένας χρόνος και το νοικοκυριό να επανυποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιστρέψει τα χρήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή