Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/9/17)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κυνήγι» της αδήλωτης εργασίας βγαίνει το ΣΔΟΕ

Την αδήλωτη εργασία βάζει για τα καλά στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, κατά τη διενέργεια ελέγχων, οι υπάλληλοί του θα μπορούν να ζητούν τα βιβλία της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρείται η νομοθεσία για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Οπως τονίζεται στην τροπολογία, η διάταξη αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού στον τομέα της αδήλωτης εργασίας, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Οπως φαίνεται, ο έλεγχος του παρεμπορίου, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, εκτός από φορολογικό ενδιαφέρον, λαμβάνει και εργασιακό. Και αυτό, καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι στις παράνομες βιοτεχνίες παραποιημένων δουλεύουν με «μαύρα». Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ δεν είχε τη δυνατότητα να ζητεί πρόσθετα στοιχεία από τις επιχειρήσεις για το προσωπικό τους.

Ανταλλαγή πληροφοριών για περιορισμό φοροδιαφυγής

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπαίνουν στον μακρύ κατάλογο με τις χώρες που η Ελλάδα θα ανταλλάσσει πληροφορίες με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οπως προκύπτει από τη διμερή συμφωνία, σε ετήσια βάση θα ανταλλάσσονται στοιχεία για τη δραστηριότητα των πολυεθνικών ομίλων, με συνολικά ενοποιημένα έσοδα που ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ. Οι υπογραφές μπήκαν στη διάρκεια των εργασιών του 11ου Φόρουμ για τη Φορολογική Διοίκηση του ΟΟΣΑ, στο Οσλο. Η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της χώρας μας σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ε.Ε.

Μείωση τελών κυκλοφορίας για τις ευπαθείς ομάδες

Τελικά τα σενάρια για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας δεν ευδοκίμησαν. Η μείωση των τελών για όσους έχουν παλαιά αυτοκίνητα, αλλά και τα πολλά κλιμάκια ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις ήταν ένα… όνειρο. Αυτό που σχεδιάζουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών είναι να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας κατά 20%-30% για τις ευπαθείς ομάδες. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ανάπηροι, πολύτεκνοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν χαμηλότερα τέλη στο τέλος του έτους.

Σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της Credicom

Στον σχεδιασμό της νέας διευθύνουσας συμβούλου της Credicom Αναστασίας Σακελλαρίου αναφέρθηκε ο μέτοχος της τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος της Atlas Μerchant Capital, Bob Diamond, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνει το Bloomberg στο Μιλάνο. Οπως σημείωσε, με αιχμή την τεχνολογία και ένα μικρό δίκτυο υποκαταστημάτων, η Credicom θα επιδιώξει να προσελκύσει καταθέσεις και να διοχετεύσει τη ρευστότητα που θα συγκεντρώσει στη δανειοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Diamond εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ευρώπης και των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες βρίσκονται στην περιφέρεια και όχι τον πυρήνα της Ευρώπης.

Σημαντική διάκριση για την Εθνική Τράπεζα

Ως τράπεζα με την «Καλύτερη Εταιρική Διακυβέρνηση» βραβεύτηκε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Εθνική Τράπεζα. Η βράβευση έγινε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα Capital Finance International. Με αφορμή τη διάκριση, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σημείωσε: «Ο όμιλος της ΕΤΕ, υιοθετώντας άρτιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης, επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ακεραιότητας, της υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μακροπρόθεσμα. Η ΕΤΕ, στο πλαίσιο της αποφασιστικής συμβολής της στην οικονομία και την κοινωνία διαχρονικά, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο ένα αποτελεσματικό μοντέλο χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης». Ο γενικός διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Παναγιώτης Δασμάνογλου σημείωσε ότι «αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των ενεργειών της τράπεζας για τη διασφάλιση ενός υγιούς και άρτιου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, και αποδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδει στην καλή εταιρική διακυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή