Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/9/17)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρά πέντε και αν η εκταμίευση της δόσης

Τα καταφέραμε, τελικά, και οδηγήσαμε άλλη μία φορά στο παρά πέντε την απόφαση για την εκταμίευση –η μη– της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, που αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.) αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του μέσω τηλεδιάσκεψης, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στις εργασίες του EuroWorking Group, ότι ακόμη δεν υπάρχουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι θα χρειαστούν ακόμη 4 εβδομάδες για να δοθούν. Επομένως, μοιραία η απόφαση μετατίθεται για το EuroWorking Group της 26ης Οκτωβρίου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση. Το ερώτημα είναι αν έως τότε θα έχουν καλυφθεί οι πληρωμές του 1,2 δισ. ευρώ, σε ληξιπρόθεσμα, όπως απαιτείται, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση. Για να δούμε…

Ημερίδα Εθνικής για τις επενδύσεις

Εκδήλωση για τις επενδύσεις «Επενδυτική επανεκκίνηση: Τι, πώς και από ποιους;» πραγματοποιεί σήμερα το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Στην ημερίδα που θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας θα μιλήσουν, εκτός από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Κατρούγκαλο, διακεκριμένοι οικονομολόγοι από το εξωτερικό, οι οποίοι θα περιγράψουν το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται η ελληνική οικονομία να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία πλέον η Coca-Cola

Η «βύθιση» των τραπεζικών μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις άλλαξε και την κατάταξη στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων για τις μεγαλύτερες σε αξία εισηγμένες. Πρώτη είναι πλέον η Coca – Cola, με αξία 10,356 δισ. ευρώ, και ακολουθούν ο ΟΤΕ, με αξία 5,048 δισ. ευρώ, και ο ΟΠΑΠ, με αξία 2,855 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησαν, αντίστοιχα, στα 2,701 δισ. ευρώ και 2,643 δισ. ευρώ. Η Eurobank καταλαμβάνει τη 10η θέση στην κεφαλαιοποίηση των 200 εισηγμένων, με αξία 1,635 δισ. ευρώ.

Ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας

Στο «μικροσκόπιο» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας. Αποτελεί από χθες αντικείμενο της διήμερης διάσκεψης του οργανισμού, στο πλαίσιο της τακτικής ανά πενταετίας προβλεπόμενης εξέτασης. Ο ΙΕΑ θα μελετήσει όλες τις ενεργειακές πολιτικές της Ελλάδας και τις προσπάθειές της να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του ενεργειακού τομέα, εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Ο επικεφαλής του ΙΕΑ Φ. Μπιρόλ είχε δηλώσει ότι ο οργανισμός προτίθεται να συμβάλει στη συντελούμενη αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας.

Κόντρα για τις συντάξεις των δημάρχων

Να μην επιστρέψουν κάποιοι δήμαρχοι τις συντάξεις που έλαβαν, παρότι το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ τις έκρινε παράνομες, ζητεί από το υπουργείο Εργασίας ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γ. Πατούλης. Αν και το υπερεπικουρικό διαπίστωσε ότι κάποιοι αιρετοί αναγνώρισαν ασφαλιστικό χρόνο ως… κοινοτάρχες για να συμπληρώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως δήμαρχοι και έλαβαν παράνομα από το πρώην ΤΑΔΚΥ επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ο κ. Πατούλης θεωρεί ότι οι παροχές χορηγήθηκαν αφού πρώτα οι αιρετοί κατέβαλαν τις επιπλέον εισφορές που τους υπέδειξε το ίδιο το Ταμείο. Ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, (φωτ.), πάντως, έχοντας στα χέρια του την απόφαση που ζητεί τη διακοπή καταβολής των παράνομων συντάξεων και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, «πάγωσε» το θέμα μέχρι να υπάρξει κάποια λύση: ήτοι τουλάχιστον να μην επιστραφούν τα ποσά… Κάτι που δεν φαίνεται να εκτιμά ο κ. Πατούλης, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν δεν δοθεί άμεση και δίκαιη λύση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αντιδράσει δυναμικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή