Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/9/17)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση του ΙΟΒΕ με νομπελίστες και καθηγητές

Στον όγδοο χρόνο από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και με την Ελλάδα επτά χρόνια σε μνημόνιο, τι σημαίνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και κατά πόσον η ελληνική θέση στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή; Tέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι, oι Κώστας Μεγήρ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο νομπελίστας Χρ. Πισσαρίδης (φωτ.), ο καθηγητής του LSE Δημ. Βαγιανός και ο Νίκος Βέττας, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, δίνουν απαντήσεις, με τον συλλογικό τόμο που κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά στο εξωτερικό και σε δύο μήνες και στα ελληνικά, με τον τίτλο «Πέρα από τη λιτότητα – Μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας». Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 3 το μεσημέρι, και οι τέσσερις κορυφαίοι πανεπιστημιακοί θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν με πολίτες για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Την επίσπευση του στρες τεστ καλοδέχθηκαν οι τράπεζες

Στην ομαλοποίηση των συνθηκών ελπίζουν οι τράπεζες μετά την ανακωχή ΕΚΤ – ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα για το τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν στις ελληνικές τράπεζες. Στελέχη τραπεζών ελπίζουν ότι με τη συμφωνία για την επίσπευση του στρες τεστ θα επανέλθει η ηρεμία, η οποία είναι απολύτως αναγκαία τόσο για τη διατήρηση της τάσης επιστροφής καταθέσεων (τον Αύγουστο οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ 4ο συνεχόμενο μήνα) όσο και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως σημειώνουν, μόνον σε ένα ομαλό περιβάλλον μπορούν να «τρέξουν» οι πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια.

Προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στην ΕΥΑΘ

Προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και σε εισηγμένες εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, στην ΕΥΑΘ, όπου αναμένεται αύξηση του στελεχικού δυναμικού της εταιρείας με 150 επιπλέον εργαζομένους, οι οποίοι θα προστεθούν στο δυναμικό της εντός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των 80 υπαλλήλων κατηγορίας πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, και 62 εξ αυτών έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη των 70 υπαλλήλων κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οταν ο Τσακαλώτος έχει πολλά κέφια…

Σε κέφια και πάλι χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα. Ξεκίνησε ευχόμενος, παρουσία του προέδρου της Τράπεζας Βέρνερ Χόγερ, επιτυχία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις 27,5 (!) χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εννοώντας προφανώς τη Βρετανία που είναι με το ένα πόδι εκτός. Συνέχισε, λέγοντας ότι κανόνισε να έχει συννεφιά και αέρα για να αισθάνεται ο κ. Χόγερ σαν στο σπίτι του, στο Λουξεμβούργο. Στα σοβαρά, σημειώνουμε την επισήμανση Τσακαλώτου ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίζει να δανείζει ακόμη και «τώρα που είναι οι καλές εποχές». Δεν εννοούσε την Ελλάδα, να υποθέσουμε…

Τον αντικαταστάτη της Γέλεν φαίνεται ότι ψάχνει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ψάχνει αντικαταστάτες της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed. Συναντήθηκε με τον Κέβιν Γουόρς, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley αλλά και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Fed. Ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί τι συζητήθηκε, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Γουόρς προορίζεται για διάδοχος της κ. Γέλεν. Ο Γουόρς είναι από τα ελάχιστα προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που δεν καταδίκασαν την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου στα επεισόδια που έγιναν στο Σαρλότβιλ. Η κ. Γέλεν, η θητεία της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο, δεν έχει κρύψει τη διαφωνία της με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τη νέα απορρύθμιση των τραπεζών και την ακύρωση των νόμων που ψηφίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την είχε κατηγορήσει ότι χρησιμοποίησε τη νομισματική πολιτική της Fed για να ευνοήσει την οικονομία επί Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή