Ο ΔΗΚΤΗΣ (5/10/17)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγικής συμμαχίας συνεργασίες για Eurobank

Τη σημασία της συνεργασίας με την Banco Santander και την ένταξη της Eurobank στο πρώτο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διασύνδεσης Επιχειρήσεων «Trade Club Alliance», υπογράμμισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας (φωτ.). «Tο Exportgate κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και εντάσσεται ως ιδρυτικό μέλος στο πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων. Για τη Eurobank έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκτά διεθνώς καταξιωμένους εταίρους, όπως η Santander, αλλά και οι άλλες τράπεζες που συμμετέχουν, αναφέρω ενδεικτικά μόνον τη βελγική KBC, τη σκανδιναβική Nordea. Tο γεγονός ότι τέτοιου κύρους και εμβέλειας διεθνείς εταίροι εμπιστεύονται και συνεργάζονται με μια ελληνική τράπεζα, τη Eurobank, σε ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών, αποτελεί αφενός μέτρο αξιοπιστίας για την τράπεζά μας αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των αποφάσεων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, με τις οποίες καθορίζεται ο αριθμός των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών αλλά και η τιμή εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ) για κάθε μία άδεια, ζητούν με προσφυγή στο ΣτΕ η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και STAR. Μεταξύ άλλων, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, ενώ χαρακτηρίζουν υπερβολική την τιμή εκκίνησης.

1 στις 5 συναλλαγές στο Χ.Α. γίνονται από το εξωτερικό

Αρχίζουν να κυριαρχούν πλέον και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, εκτός της συνολικής κεφαλαιοποίησης, οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι (Citigroup,UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale, Bank of America), οι οποίοι, μέσω των χρηματιστηριακών που διαθέτουν στο Χ.Α. με τη μορφή του μέλους εξ αποστάσεως, πραγματοποίησαν το 21,66% των συναλλαγών τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι μία στις πέντε χρηματιστηριακές πράξεις έγινε από το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει την οικονομική ασφυξία για τις 36 εγχώριες χρηματιστηριακές που χάνουν μερίδια αγοράς και πελάτες.

Τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της Sato

Αλλη μια προσπάθεια για την εξυγίανση και τη σωτηρία της γνωστής βιομηχανίας επίπλων Sato έγινε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκεί εκδικάστηκε η αίτηση εξυγίανσης που έχει καταθέσει η Sato και για την οποία υπάρχει συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών. Στη συμφωνία, ωστόσο, αντιτάχθηκαν χθες κατά την ακροαματική διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και η Hellas Capital (πρώην Εμπορική Leasing). Η έκδοση της απόφασης αναμένεται τους επόμενους μήνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη γνωστή εταιρεία.

Ηρθε ο Στ. Παππάς και όλα πήραν τον δρόμο τους

Επρεπε να περάσει στα χέρια του Δημοσίου για να εισπράξει ο ΟΑΣΘ 12 εκατ. ευρώ που του αναλογούν για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Δεκεμβρίου 2017 από επιστροφές ΦΠΑ και τα διεκδικούσε εδώ και πολύ καιρό. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει ότι ο ΟΑΣΘ θα εισπράξει 12 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλογεί σε ΦΠΑ που απέδιδε ο Οργανισμός στο Δημόσιο μετά την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 13% σε 23% και στη συνέχεια σε 24%, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί η αντίστοιχη αναπροσαρμογή του κομίστρου. Ετσι, κατέβαλλε ποσοστό επί μικρότερου ποσού το οποίο ήταν πολύ αυξημένο σε σύγκριση με αυτό που όφειλε να καταβάλλει. Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων στον Οργανισμό ήταν και η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ που αναλογούσε στον ΟΑΣΘ. Οσο λειτουργούσε, όμως, υπό πολυμετοχική σύνθεση και με συνθήκες ιδιωτικού τομέα, ο ΟΑΣΘ δεν έβρισκε το δίκιο του από το ελληνικό Δημόσιο. Ανέλαβε, όμως, ο κ. Παππάς και όλα βρήκαν τον δρόμο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή