Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/10/17)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επενδυτές από Κίνα, ΗΠΑ προσβλέπει η ΔΕΗ

Για το ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα τεθούν προς πώληση εξακολουθούν να ερίζουν κυβέρνηση και θεσμοί, όταν το θέμα αφήνει παγερά αδιάφορες τις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό και η ΔΕΗ στρέφεται σε εταιρείες από την Κίνα, την Ιαπωνία και από τις ΗΠΑ. Αυτό έκανε σαφές ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας χθες στο EU-Eurasia-China Business Summit. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να συμμετάσχουν στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι αν δεν έρθουν εταιρείες από την Κίνα, την Ιαπωνία, ενδεχομένως και από τις ΗΠΑ, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Τόνισε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για αποθάρρυνση επενδύσεων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα. Τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών» εξέφρασε σε ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Θέμα ημερών η έκδοση του ομολόγου της Εθνικής

Θέμα ημερών είναι η έκδοση ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, καθώς οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι ανάδοχοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Πρόκειται για ομολογιακή έκδοση 3ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο και το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3%. Σημειώνεται ότι η έκδοση έρχεται μετά την επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές το περασμένο καλοκαίρι, ενώ πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από ελληνική τράπεζα από το 2014.

Ζημίες είχε το υπερταμείο και το β΄ τρίμηνο του 2017

Μηδενικά έσοδα και ζημίες μισού εκατ. ευρώ παρουσίασε το υπερταμείο και στο β΄ τρίμηνο του 2017. Η εταιρεία, γνωστή ως Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), παρουσίασε για την περίοδο 1/4-30/6/2017 ζημίες 480.000 ευρώ. Οι ζημίες αυτές είναι κυρίως το αποτέλεσμα της μισθοδοσίας του προσωπικού και του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας ήταν μηδενικά, ενώ εμφάνισε χρηματοοικονομικά έσοδα 73.000 ευρώ. Για το α΄ εξάμηνο του έτους, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες του ενός και πλέον εκατ. ευρώ.

Νέα υπηρεσία τηλεόρασης από την Cosmote

Τελειώνουν οι καβγάδες στο σπίτι για το πρόγραμμα συνδρομητικής που θα παρακολουθεί κάποιος στο σπίτι. Η Cosmote πρόκειται να φέρει μια νέα υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης, που θα επιτρέπει μία σύνδεση να «βλέπει» μέχρι και τέσσερα διαφορετικά προγράμματα. Η προσθήκη της υπηρεσίας θα έχει μικρό κόστος (εκτιμάται σε 7 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον πρόγραμμα) και θα παρέχεται με το ίδιο δορυφορικό πιάτο. Η υπηρεσία θα ονομάζεται multiroom και ο χρήστης θα έχει την αίσθηση ότι έχει διαφορετικές συνδέσεις, παρόλο που αυτό δεν θα συμβαίνει. Το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι ένας επιπλέον αποκωδικοποιητής στην τηλεοπτική του συσκευή.

Δημιουργία ενιαίας ελεγκτικής αρχής

Στη θέσπιση ενός νέου ενιαίου μοντέλου ελέγχου και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η σχετική εισήγηση (για το θέμα είχε γράψει η «Κ» στις 14 Αυγούστου 2017) εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και απομένει τώρα η προώθηση του σχετικού νομοσχέδίου. Η ουσία της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η αποφυγή των διπλών ελέγχων σε μια επιχείρηση. Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου προέβλεπε τη δημιουργία ενιαίας ελεγκτικής αρχής, που θα αντικαθιστούσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ιδέα που εγκαταλείφθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε προστριβές ανάμεσα στο προσωπικό και στις διάφορες υπηρεσίες και έτσι επελέγη η ενιαία μεθοδολογία ελέγχων. Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται τα αποτελέσματα των ελέγχων να καταχωρίζονται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή