Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/10/17)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς αποκλίνουμε αντί να συγκλίνουμε

Από την 14η στην 24η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπεσε η Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης και πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ την περίοδο 1980-2016, ανέφερε χθες το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Οπως διευκρινίζει το ινστιτούτο, από τη δεκαετία του 1980 και μετά, οι ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα μόνον κατά λίγο υπερέβαιναν τον πληθωρισμό, ενώ σε πραγματικούς όρους η ελληνική οικονομία έχανε έδαφος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η Ελλάδα έγινε σταδιακά μία από τις φτωχότερες χώρες στην Ε.Ε. Εξαίρεση, σημειώνεται, αποτέλεσε η περίοδος πριν και μετά την είσοδο στο κοινό νόμισμα. Κατά το ινστιτούτο, το ζητούμενο τώρα είναι να σημειωθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, αλλά και από αυτούς που η οικονομία σημείωνε πριν από την κρίση. Επί του παρόντος, πάντως, ο ρυθμός υπολείπεται του ευρωπαϊκού και η απόκλιση διευρύνεται αντί να μειώνεται.

Μετάταξη εργαζομένων από υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ

Υπεγράφη η απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη για τη μετάταξη του προσωπικού των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ, που προβλέπεται στο άρθρο 40 του νόμου 4440/2016, σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για τους εργαζομένους στις εταιρείες ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), Ηλεκτρομηχανική Κύμης και Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Οι εταιρείες «κουφάρια» άφησαν δισ. ευρώ χρέη. Η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα την πώλησή τους, χωρίς να υπάρχει ενδιαφερόμενος, παρά το χαμηλό τίμημα πώλησης.

«Λυπούμαστε, αλλά το POS είναι χαλασμένο…»

Χαλασμένα POS έχουν κατακλύσει την αγορά. Διαφορετικά δεν εξηγείται ότι πολλά εστιατόρια και ταβέρνες αναφέρουν στους πελάτες τους πως «το POS είναι χαλασμένο, έχω καλέσει και περιμένω εδώ και μία εβδομάδα να έρθουν να το φτιάξουν». Η φορολογική διοίκηση ενδεχομένως να πρέπει να εντείνει τους ελέγχους ή να επισπεύσει τις κληρώσεις, έτσι ώστε οι φορoλογούμενοι να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πιέζουν για την πληρωμή μέσω καρτών. Και ίσως να πρέπει να δοθούν και κίνητρα στους επαγγελματίες, προκειμένου να μη… χαλάει συνεχώς το POS.

Θα «ιταλοκρατείται» το νέο Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Aλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το οκταμελές διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συρρικνωθεί και να γίνει πενταμελές, με την αποχώρηση των δύο μελών που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση και ενός εκπροσώπου των εργαζομένων. Οι αλλαγές αναμένεται να λάβουν χώρα αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο ισχυρός άνδρας της Ferrovie, Ρενάτο Μαζοντσίνι. Πλέον, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα «ιταλοκρατείται» και το μόνο μέλος που θα προέρχεται από την Ελλάδα θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Φίλιππος Τσαλίδης.

Ο Τσακαλώτος μπορεί να μη γράψει ξανά γράμμα…

Πέρυσι, εξαιτίας του κοινωνικού μερίσματος, η κυβέρνηση προκάλεσε σοβαρή εμπλοκή με τους θεσμούς και διακοπή της αξιολόγησης, αποφασίζοντας μονομερώς να μοιράσει τη 13η σύνταξη, ένα εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους ή σε όσους εμφανίζονταν να είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το οικονομικό επιτελείο είχε διαφωνήσει με το μέτρο, προτείνοντας άλλα κριτήρια διανομής, τα οποία θα ήταν συμβατά και με όσα είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Ωστόσο, τότε επικράτησαν εκείνοι που είδαν το υπερπλεόνασμα ως ευκαιρία να υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Για να απεμπλακεί η κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μια επιστολή στους θεσμούς, στην οποία έγραφε «συγγνώμη λάθος» και διαβεβαίωνε ότι δεν θα επαναληφθεί. Ωστόσο, οι ίδιοι που πέρυσι έπεισαν τον κ. Τσίπρα για τη 13η σύνταξη άρχισαν να μοιράζουν και το φετινό υπερπλεόνασμα. Ας προσέξουν όμως, γιατί ο Τσακαλώτος (φωτ.) μπορεί να μην είναι πρόθυμος να ξαναγράψει γράμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή