Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/10/17)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 30 εκατ. ευρώ η EBRD στο ομόλογο της Εθνικής

Με 30 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει η EBRD, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί σημαντικά, έπειτα από πολλά δύσκολα χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής, υπογραμμίζει ότι θα ωφελήσει την πραγματική οικονομία, καθώς η πρόσθετη ρευστότητα θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να διοχετεύσει πόρους στην αγορά ακινήτων, προσφέροντας νέα ενυπόθηκα δάνεια. Με αφορμή την έκδοση του ομολόγου, ο Βασίλης Κάβαλος, βοηθός γενικός διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων και χρηματαγοράς στην Εθνική, σημείωσε ότι στόχος της ΕΤΕ είναι να επανέλθει στις διεθνείς αγορές και να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της. Η υποστήριξη της EBRD, τόνισε, ήταν κρίσιμη, βοηθώντας να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στην Αθήνα θα γίνει το 2018 το Μεσογειακό Φόρουμ

Στην Αθήνα θα διοργανωθεί σε έναν χρόνο από τώρα (στις 17-18 Οκτωβρίου 2018) το επόμενο Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MRH). O οργανισμός Enterprise Greece, με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, διεκδίκησε και κατάφερε να φέρει το επόμενο MRH στην Αθήνα, κατά τη φετινή διοργάνωση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Ταραγόνα της Ισπανίας. Πρόκειται για το σημαντικότερο φόρουμ που διοργανώνεται στην Ευρώπη και αφορά επενδύσεις σε τουριστικά θέρετρα στη Μεσόγειο και, στο πλαίσιο αυτού, κλείνονται μεγάλες συμφωνίες κάθε χρόνο.

Μπακογιάννη: «Η κυβέρνηση αδιαφόρησε για την Πίτσος»

To θέμα της διακοπής λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της BSH Hellas (πρώην Πίτσος) έφερε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Ν.Δ. σημειώνει ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που έγινε το 2012, και κατηγορεί την κυβέρνηση, η οποία τελευταία μιλάει για στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων, ότι αδιαφόρησε για την πορεία λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας.

Διαγραφή και έξοδος από το Χρηματιστήριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η διαγραφή μετοχών από το Χρηματιστήριο το 2017. Ηδη, 14 μετοχές έχουν διαγραφεί από το ταμπλό. Η τελευταία διαγραφή αφορά την Envitec από την Εναλλακτική Αγορά. Ταυτόχρονα, στην κατηγορία προς διαγραφή βρίσκονται οι εξής εισηγμένες: Βιοτέρ, Εριουργία Τρία Αλφα, Λανακάμ, Λεβεντέρης, Μάρακ Ηλεκτρονική, Προοδευτική, Compucon. To μείζον θέμα για την αγορά είναι ότι αποδυναμώνεται από κερδοφόρες εταιρείες και ταυτόχρονα δεν εισέρχονται νέες επιχειρήσεις, αφού την τελευταία διετία δεν υπάρχει καμία νέα εισαγωγή.

Tρία σενάρια της JPMorgan για την Ελλάδα…

Τρία σενάρια περιγράφει η JP Morgan σε χθεσινό της σημείωμα για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο για την Ελλάδα. Και –ω της εκπλήξεως– αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες δεν προβλέπει την «καθαρή έξοδο» στην οποία στοιχηματίζει η κυβέρνηση. Θεωρεί ο οίκος ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει μια προληπτική γραμμή στήριξης και σίγουρα μια διαδικασία αυστηρού ελέγχου από τους δανειστές για μεγάλο διάστημα ακόμη. Το δεύτερο πιθανότερο σενάριο είναι, κατά τον οίκο, αυτό της «καθαρής» εξόδου, για το οποίο προϋπόθεση είναι να εξελιχθεί το μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και πολιτικό περιβάλλον καλύτερα του αναμενομένου. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Το τρίτο σενάριο, τέλος, με μόνο 10% πιθανότητες, προβλέπει αποτυχία συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών για το χρέος και ένα τέταρτο πρόγραμμα. Τουλάχιστον, ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι ακόμη και σε αυτό το σενάριο δεν βλέπει Grexit. Πάλι καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή