Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/11/17)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα

Τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερώσουν στο Eurogroup της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των συζητήσεών τους με την ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα και για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Η ανακοίνωσή τους μετά την ολοκλήρωση εκείνης της επίσκεψης ήταν θετική αλλά συγκρατημένη, καθώς πολλά απομένουν να γίνουν. Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πλέον ότι είναι εφικτή η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement, SLA) έως το επόμενο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά όχι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τον Ιανουάριο, καθώς απαιτείται πολλή, τεχνική δουλειά για τα προαπαιτούμενα. Θυμίζουμε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου και, επομένως, θα απομένει μόλις μία εβδομάδα για το SLA.

19 αλλαγές σε 20 μήνες στον νόμο Κατρούγκαλου

Διάτρητο χαρακτήρισε τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, διαπιστώνοντας ότι πέρασαν 20 μήνες από την ψήφισή του και ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 19 συνεχείς αλλαγές, επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα, καθώς και την αναποτελεσματικότητά του. Για τις συντάξεις χηρείας, ο Γ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμη μπάλωμα, που ούτε λύση δίνει ούτε επουλώνει τις βαθιές πληγές των αδικιών που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία.

Πληθώρα δεικτών, πενία συναλλαγών στο Χ.Α.

Πληθώρα χρηματιστηριακών δεικτών υπάρχουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την τελευταία προσθήκη να αφορά τη δημιουργία δείκτη που θα μετρά τη μερισματική απόδοση των εταιρειών. Καλοί και χρήσιμοι είναι οι δείκτες, αλλά προφανώς σε άλλες εποχές που υπήρχε εμπορευσιμότητα τίτλων. Σήμερα, σε μία αγορά με 30 εταιρείες υπό επιτήρηση και άλλες 23 εταιρείες σε αναστολή, μήπως θα πρέπει οι εποπτικές αρχές να ενημερώσουν τους μετόχους ποιο είναι, τελικά, το μέλλον αυτών των εταιρειών;

201,45 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες κινητής

Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1.800 MHz. Το συνολικό καταβληθέν τίμημα που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 201,45 εκατ. ευρώ. Η Cosmote για πέντε τμήματα εύρους ζώνης κατέβαλε 83.150.000 ευρώ. Η Vodafone για τρία τμήματα εύρους ζώνης 59.200.000 ευρώ και η Wind Ελλάς για τρία τμήματα εύρους ζώνης 59.100.000 ευρώ. Οπως σημειώνει η διοίκηση της ανεξάρτητης αρχής, «η διαδικασία σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε από την ΕΕΤΤ με δικά της μέσα, κατά τρόπον διαφανή και αποτελεσματικό».

Συνεργασία ΑΔΜΗE με China Development

Μνημόνιο συνεργασίας με την China Development Bank (CDB) συνήψε προχθές ο ΑΔΜΗE, με στόχο την πρόσβαση της εταιρείας σε νέες γραμμές χρηματοδότησης. Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης της ομάδας εργασίας Ελλάδας – Κίνας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) Ζιζέ Νινγκ. Οπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, ο Ζιζέ Νιγκ επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας και ενημερώθηκε από τη διοίκηση για την πορεία της συνεργασίας με τη State Grid και την εξέλιξη των διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης, αλλά και για τον σχεδιασμό νέων διασυνδέσεων, καθώς ωριμάζουν οι σχετικές μελέτες βιωσιμότητας που εκπονούνται. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, η προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανικές μονάδες θα ενισχύσει τη θέση του ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή