Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/11/17)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνιακά παιχνίδια σκοπιμοτήτων

Δεν χάνουν ευκαιρία κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύκλοι, συμπεριλαμβανομένων διάφορων αμετανόητων κυβερνητικών παραγόντων, να βάζουν στο στόχαστρο τον Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.). Τελευταίως, αφορμή έδωσε η δημοσίευση της έρευνας της Alvarez & Marsal που έγινε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και απεκάλυπτε την επιφυλακτικότητα του κοινού απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και την εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ ότι θα αργήσει η άρση των capital controls. Αμέσως βγήκαν τα μαχαίρια και τα δημοσιεύματα περί δήθεν σαμποτάζ του κ. Στουρνάρα. Κι όμως, η δημοσίευση της έρευνας ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρει επί λέξει ότι η τράπεζα υποχρεούται να πραγματοποιήσει έρευνα για την εμπιστοσύνη των καταθετών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και για την αξιολόγηση της επίπτωσης των capital controls έως τον Νοέμβριο, και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα. Ψιλά γράμματα, θα πείτε, για όσους υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Διαμαρτυρία των δικηγόρων με μπλοκάκι για τις εισφορές

Τεράστια ζημία υφίστανται οι δικηγόροι που χρησιμοποιούν μπλοκάκι, όπως καταγγέλλει ο σύλλογός τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως δικηγόροι που απασχολούνται σε τράπεζες και άλλους οργανισμούς, έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών και έχουν δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Ομως το ποσό των εισφορών τους δεν αφαιρείται από την εισφορά ασφαλισμένου, όπως συμβαίνει με τους έμμισθους δικηγόρους. Σχετική επιστολή απέστειλε προς τον ΕΦΚΑ το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Δ. Βερβεσός, ζητώντας άμεση διόρθωση του λάθους. Σε αντίθετη περίπτωση οι δικηγόροι ξεκαθαρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε δικαστικά μέτρα.

Αγοραστικό ενδιαφέρον για χρυσές λίρες Αγγλίας

Συνολικά 67.928 χρυσές λίρες Αγγλίας έχουν αποκτήσει οι επενδυτές στη διάρκεια του εννεαμήνου 2017, εκ των οποίων οι 49.000 μεταβιβάστηκαν από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς και 18.928 πουλήθηκαν από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Αντίθετα, πουλήθηκαν 49.280 χρυσές λίρες από τους επενδυτές, προφανώς για να καλύψουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες (φόροι, ΕΝΦΙΑ), εκ των οποίων οι 15.000 χρυσές λίρες αγοράσθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς και οι υπόλοιπες 34.280 από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Μπρινό Λε Μερ στηρίζει την Ελλάδα

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη, γιατί υπάρχουν κράτη που βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτήν», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. O Λε Μερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «σκέφτομαι, για παράδειγμα, τι έχουν περάσει η Ισπανία και η Ελλάδα». Επρόκειτο για σαφή στήριξη του Γάλλου υπουργού στην Ελλάδα, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της κυβέρνησής του για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προσέθεσε, πάντως, ότι παράλληλα με την αλληλεγγύη «πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες».

Προσκεκλημένος της ΕΕΤ ο πρόεδρος της BNP Paribas

Στη χώρα μας βρέθηκε ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Ζαν Λεμιέρ (φωτ.) , έπειτα από σχετική πρόσκληση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Ο κ. Λεμιέρ, διαθέτοντας βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της λειτουργίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης, συζήτησε με τους εκπροσώπους των εγχώριων τραπεζών τις προοπτικές που διαγράφονται, γενικότερα, στην οικονομία και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά. Ο κ. Λεμιέρ μίλησε επίσης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ΕΕΤ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των βασικών θεσμικών φορέων της χώρας, αλλά και 100 εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Στην ομιλία του ο κ. Λεμιέρ αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή