Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/11/17)

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση εξάρτησης τραπεζών από τον ELA

Σημαντική μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ELA, σημειώθηκε τον Οκτώβριο, λόγω της μικρής αύξησης των καταθέσεων και κυρίως της σημαντικής ενίσχυσης των συναλλαγών των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλος Οκτωβρίου οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει μέσω του ELA 22,75 δισ. ευρώ έναντι 28,49 δισ. ευρώ που ήταν το υπόλοιπο το ELA στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η μείωση κατά 5,74 δισ. ή 20,1% είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας και γενικότερα της σταθεροποίησης του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, που επέτρεψε στις τράπεζες να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις, τις πρώτες μετά το 2014.

Βάσει εισοδήματος 2015 και οι εισφορές του Οκτωβρίου

Με βάση το εισόδημα του 2015 και χωρίς τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για όσους προβλέπεται θα πληρωθούν και αυτόν τον μήνα οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Ηδη τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Oκτωβρίου 2017 του 1,4 εκατ. μη μισθωτών έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπερφορέα. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους, μάχη με τον χρόνο δίνεται για την ολοκλήρωση των συμψηφισμών, ενώ οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ θα βαρύνουν διπλά τους ασφαλισμένους από το 2018 και μετά…

Προσφορά από J&P Αβαξ για μετοχές της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ

Τις εναπομείνασες 956.542 μετοχές της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ επιχειρεί να εξαγοράσει, μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που ανακοίνωσε χθες, ο όμιλος J&P Αβαξ. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται σε 0,7 ευρώ ανά μετοχή, όντας 12,5% υψηλότερο από τη μέση τιμή της μετοχής της ΑΘΗΝΑ κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου (0,62 ευρώ/μετοχή). Παράλληλα, υπερβαίνει κατά 133% το τίμημα του 0,3 ευρώ/μετοχή που είχε καταβάλει η J&P Αβαξ, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί το 2016 και ολοκληρώθηκε φέτος.

Ο Βασίλης Κορκίδης μένει στην ΕΣΕΕ

Φεύγει ή μένει στην ηγεσία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο κ. Βασίλης Κορκίδης; Ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της ΕΣΕΕ νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του. Σε επιστολή του, ωστόσο, που φέρει την ημερομηνία της περασμένης Τετάρτης (8/11/2017), προς τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, αναφέρει ότι έπειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισε να εξαντλήσει τη θητεία του και ότι αυτό είναι απόφαση ευθύνης.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Κουτσουρεμένος θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετά και το τελεσίγραφο που έχουν στείλει οι θεσμοί, θα ξεκινήσουν όπως έχει θεσμοθετηθεί και προγραμματιστεί στις 29 Νοεμβρίου. Ετσι, κατά το πρώτο διάστημα δεν θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά μία φορά, όπως συμβαίνει και σήμερα με τους φυσικούς πλειστηριασμούς. Η ημιτελής εφαρμογή του νόμου θα ισχύσει τουλάχιστον έως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία στην αρχική της φάση. Το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί από τους ίδιους συμβολαιογράφους οι οποίοι την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, αναμένεται να καθορίσουν την στάση τους στο θέμα της αποχής από τους πλειστηριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή