Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/10/17)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη ήττα στο Συμβούλιο της Επικρατείας πάει το Δημόσιο

Μία ακόμη απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί και αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στη φορολογική διοίκηση. Και αυτό καθώς οι ελεγκτικές αρχές πολύ συχνά ερμηνεύουν τη νομοθεσία κατά το δοκούν για να παρουσιάσουν αποτελέσματα στους επικεφαλής τους. Ωστόσο, ζημιωμένοι είναι οι ελεγχόμενοι που βλέπουν ότι δεν τηρείται η νομοθεσία ή αυτή ερμηνεύεται από κάθε ελεγκτή με διαφορετικό τρόπο. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την επέκταση του χρόνου παραγραφής πέραν της πενταετίας, ήρθε προχθές και μία δεύτερη, με την οποία μπαίνουν στο αρχείο έλεγχοι που είχαν ξεκινήσει βασιζόμενοι στις τραπεζικές καταθέσεις. Οι ελεγκτές αποφάσισαν ότι τα στοιχεία των τραπεζών είναι καινούργια, επεκτείνοντας τον χρόνο παραγραφής στη δεκαετία. Ωστόσο το ΣτΕ απεφάνθη ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι καινούργιο στοιχείο, οπότε ο χρόνος παραγραφής περιορίζεται στην πενταετία. Η τελευταία απόφαση, που θα εκδοθεί προσεχώς, θα κρίνει την αναδρομικότητα. Συγκεκριμένα, θα κρίνει νόμο του 2013 ο οποίος με αναδρομική ισχύ από το 2008 επεκτείνει ότι υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής με την παραγραφή στην 20ετία. Με βάση όμως τις προηγούμενες αποφάσεις και όσα λένε νομικοί κύκλοι, και την υπόθεση αυτή θα τη χάσει το ελληνικό Δημόσιο.

«Δικαιοσύνη και επενδύσεις»

είναι το θέμα συζήτησης που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα. Πρόκειται για ένα καυτό θέμα, καθώς πολλές φορές οι επιδιωκόμενες επενδύσεις στη χώρα παρεκτρέπονται σε νομικές ατραπούς και δικαστικές αίθουσες, και σε αρκετές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αποσύρονται. Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί, θα λάβουν μέρος κορυφαίοι νομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες. Συγκεκριμένα, οι κ. Κων/νος Μενουδάκος (επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ), Βασίλης Σκουρής (πρώην πρόεδρος του ΔΕΕ), Ευάγγελος Βενιζέλος (καθ. συνταγματικού δικαίου), Γιάννης Ρέτσος (πρόεδρος του ΣΕΤΕ), Θεόδωρος Φέσσας (πρόεδρος του ΣΕΒ) και Γιάννης Θεοδοσίου (πρόεδρος του ΕΕΑ). Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Η συζήτηση διοργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνέχεια του συνεδρίου για την «Ελλάδα Μετά».

Κατασχέσεις περιουσίας επιχειρηματιών

Μετά τις κατασχέσεις της προσωπικής περιουσίας σε επιχειρηματίες από τους κλάδους των πλαστικών και των κατασκευών που έχουν προηγηθεί από την αρχή της χρονιάς, ακολουθούν αυτή την περίοδο και οι κατασχέσεις για επιχειρηματίες που προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων. Κοινός παρονομαστής για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις των επιχειρηματιών είναι ότι τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 είχαν μεσουρανήσει στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται διαθέτοντας και θυγατρικές στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα οι μετοχές αυτών των εταιρειών –που σήμερα οι περισσότερες έχουν διαγραφεί από το ηλεκτρονικό ταμπλό του Χρηματιστηρίου– είχαν δώσει γενναία μερίσματα, αλλά και είχαν χαρακτηρισθεί και μετοχές «φούσκες» για την αφύσικη άνοδο των τιμών, που δεν συμβάδιζε με τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών.

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες

Στην προκήρυξη των διαγωνισμών παραχώρησης για τις μαρίνες του Αλίμου και της Χίου προχώρησε την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ προσδιορίζοντας ως προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος την 16η και την 18η Ιανουαρίου του 2018 αντιστοίχως. Είναι η δεύτερη φορά που προκηρύσσεται διαγωνισμός για τον Αλιμο. Ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος επειδή, πρώτον, μαζί με τον Αλιμο περιελήφθησαν «πακέτο» και οι παραχωρήσεις μικρότερων μαρίνων στον Σαρωνικό για τις οποίες δεν υπήρχε ενδιαφέρον και, δεύτερον, διαπιστώθηκε σειρά προβλημάτων με συμβάσεις χερσαίων και όχι μόνον χώρων της. Τα δύο αυτά θέματα δεν υφίστανται πλέον. Πάντως, στον προηγούμενο διαγωνισμό 11 επιχειρηματικά σχήματα είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Στη μαρίνα της Χίου, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της παράκτιας ζώνης του δήμου και διαθέτει 200 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30 μ. μήκους, το ενδιαφέρον από την Dogus θεωρείται επίσης υπαρκτό, όπως όμως και αυτό από εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με την ποντοπόρο ναυτιλία.

Προβληματίζει η πτωτική πορεία των τραπεζικών μετοχών

Προβληματισμό προκαλεί η πορεία των τραπεζικών μετοχών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν τα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Ιουλίου, όταν το Χρηματιστήριο ανήλθε στο υψηλότερο σημείο λόγω της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της προοπτικής επιστροφής της Ελλάδος στις αγορές εξωτερικού, ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 45%, ενώ ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες κατά περίπου 18%. Κόκκινα δάνεια και η επίτευξη των στόχων μείωσής τους, stress test, οι επιπτώσεις του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου (IFRS 9) αλλά και το πώς η χώρα θα βαδίσει τη μετά το 3ο μνημόνιο εποχή είναι οι βασικές εστίες ανησυχίας των επενδυτών. Από την άλλη πλευρά, στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι πιέσεις των τελευταίων μηνών δεν δικαιολογούνται με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή