Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/11/17)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σε κάψω, Γιάννη μου, να σ’ αλείψω μέλι…

Δεν πήγε χθες στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Euroworking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτ.). Προφανώς, δεν υπήρχαν κρίσιμα θέματα που απαιτούσαν την παρουσία του. Αντ’ αυτού επέλεξε να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό, όπου υποστήριξε ότι ναι μεν ο προϋπολογισμός του 2018 είναι «δύσκολος» (όχι, δεν είπε «άδικος»), αλλά θα είναι ο τελευταίος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Από το 2019, ο αναπληρωτής υπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για «σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών». Οσο να ’ναι, πρόκειται για μια κάποια «διόρθωση» σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις του περί «συνειδητής επιλογής» για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Μόνο που η συνειδητή επιλογή έγινε, και τα αποτελέσματά της ισχύουν ήδη, ενώ για την αναίρεσή της πρέπει να περιμένουμε έως το 2019…

Λίγες εισηγμένες εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα

Oλοκληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη οι ανακοινώσεις εννεαμήνου 2017. Από τις 199 εισηγμένες δεν θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πάνω από 30 (ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής 15,07%). Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματά της. Την Τετάρτη το απόγευμα είναι η σειρά τής Lamda Development, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στην τηλεδιάσκεψη και στα σχόλια της διοίκησης για την πορεία της παραχώρησης του Ελληνικού. Την Πέμπτη 30/11 μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Folli Follie.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει στους θεσμούς

Την απάντηση των πιστωτών αναμένει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης για τον διάδοχο φορέα τής «Ελληνικό Κτηματολόγιο Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) Α.Ε.». Αυτό είπε στους συνδικαλιστές της ΕΚΧΑ, που ζητούν αναγνώριση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους κατά τη μετάταξή τους στον νέο φορέα που θα ονομάζεται Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΟΕΚΤ). Ο υπουργός είπε ότι αναμένει προς τα τέλη της εβδομάδας τις απαντήσεις των πιστωτών και τόνισε ότι στόχος είναι το θέμα της δημιουργίας του φορέα να κλείσει πριν από τα τέλη του έτους.

Προσεχώς, νέο ταμείο για έργα υποδομών

Τη σύσταση ενός νέου ταμείου για χρηματοδότηση έργων υποδομής αναμένεται να ανακοινώσει έως τα τέλη του χρόνου το υπουργείο Οικονομίας. Στόχος του Ταμείου Υποδομών είναι να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Το ταμείο θα ξεκινήσει με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν με δανεισμό από την ΕΤΕπ και το πακέτο Γιούνκερ, και 300 εκατ. ευρώ από δάνεια μέσω τραπεζών.

Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων

Τον επικαιροποιημένο υπολογισμό τής συνολικής προς ανάκτηση ενίσχυσης της ΛΑΡΚΟ (135 εκατ. ευρώ) και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης ζητεί με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές η Ε.Ε., και μάλιστα εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αποστολής της, δηλαδή την 15η Νοεμβρίου 2017. Η επιστολή έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (9 Νοεμβρίου) για τις κρατικές ενισχύσεις της ΛΑΡΚΟ. Η Επιτροπή στην επιστολή της επισημαίνει την πρόβλεψη του άρθρου 8 της απόφασης του Μαρτίου του 2014 περί ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, που λέει ότι «τα ανακτώμενα ποσά βαρύνονται με τόκο από την ημερομηνία που τέθηκαν στη διάθεση του αποδέκτη έως την ημερομηνία της πραγματικής τους ανάκτησης». Από τότε έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια. Η Επιτροπή προτείνει στις ελληνικές αρχές συνάντηση για να εκτελεστεί με τον καλύτερο τρόπο από κοινού η απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή