Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/12/17)

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευάγγ. Μυτιληναίος στη συνάντηση CEOs ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Στο CEOs event του Business Europe που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν CEOs μεγάλων και σημαντικών εταιρειών της Ε.Ε. καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στο επίκεντρο τέθηκαν σημαντικά θεσμικά και ενεργειακά ζητήματα που αφορούν τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, με στόχο να προταθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και καινοτομία της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συνυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο 28 ηγετικά στελέχη εταιρειών ζητούν από την Ε.Ε. χρηματοδότηση της έρευνας και τεχνολογίας με στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ευρώπη να γίνει καλύτερος και πιο «φιλόξενος» χώρος μετατροπής της γνώσης σε καινοτομία. To Business Europe είναι από τα πιο σημαντικά think tanks, με δυναμική δραστηριότητα και δυνατότητα παρέμβασης, καθώς έχει ανεπτυγμένες σχέσεις με όλους τους θεσμούς που έχουν έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ καλείται να διατυπώσει άποψη για πλήθος κανονιστικών διατάξεων που ψηφίζονται από τα όργανα της Ε.Ε. Είναι αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος και «συνομιλητής» επιχειρήσεων σε 34 ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι εθνικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι (τύπου ΣΕΒ) είναι τα άμεσα μέλη του.

Στις μεγάλες

δυσκολίες που δημιουργεί η υπερφορολόγηση αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο για τις εξαγωγές. «Η υπερφορολόγηση, η οποία επιβραδύνει ή και ανακόπτει την πρόοδο προς την αποκατάσταση της συνολικής ανταγωνιστικότητας, επιδρά επιβαρυντικά στην περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής βάσης», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν, λοιπόν, σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αδυναμιών που περιόριζαν την εξαγωγική επίδοση της χώρας στο παρελθόν έχει διευθετηθεί».

Διαψεύδουν εμπλοκή Θ. Δουζόγλου στην Εθνική Ασφαλιστική

Τραπεζικές πηγές θέλουν τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου από τη Βενεζουέλα να συμμετέχει στη χρηματοδότηση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin Group και μάλιστα με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσωπα πολύ κοντά στον επιχειρηματία είναι κατηγορηματικά: Ο κ. Δουζόγλου δεν προτίθεται να εμπλακεί πλέον στη διαδικασία πώλησης της ασφαλιστικής στην Exin. Ο κ. Δουζόγλου, που έχει αρκετές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου «Παντελικόν» στην Κηφισιά), περιλαμβανόταν στη λίστα των 14 υποψηφίων που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά δεν είχε προκριθεί στην επόμενη φάση. Σε κάθε περίπτωση, η ΤτΕ περιμένει από την Exin την τελική πρόταση και τη μετοχική σύνθεση.

Φθηνό βρίσκει το ρεύμα το ΥΠΕΝ

Τη δική του ανάγνωση στα στοιχεία της Εurostat για τις τιμές του ρεύματος στις χώρες της Ε.Ε. κάνει το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν ήταν αποτέλεσμα αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος, όπως θα μπορούσε να προκύψει από μια «λανθασμένη ανάγνωση» των στοιχείων της Eurostat, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και την αποδίδει στον τρόπο χρέωσης των ΥΚΩ και την ενεργειακή κρίση. Αναφέρει, επίσης, ότι η Σουηδία που συγκρίνεται με την Ελλάδα σε «σημερινά δημοσιεύματα» έχει υψηλότερες τιμές στο ανταγωνιστικό σκέλος. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στο υπουργείο ότι η Eurostat συγκρίνει το τελικό κόστος για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού και να αγνοήσουν το υπόλοιπο, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 41% του συνόλου.

Πανικός από τις αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς

Το ένα ενημερωτικό σημείωμα μετά το άλλο για το τι ισχύει και τι όχι σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς εκδίδει η κυβέρνηση, δείγμα στην πραγματικότητα του πανικού που έχει προκληθεί από τη θύελλα αντιδράσεων. Το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατ’ αρχάς καταγγέλλονται ΜΜΕ «για παραπλανητικές αναφορές που επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας» και εν συνεχεία δίνονται πληροφορίες για το πού μπορούν να απευθύνονται οι δανειολήπτες προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση, και μάλιστα δωρεάν. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η οποία εξέδωσε εκ νέου ενημερωτικό σημείωμα με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παρόμοιο με αυτό που είχε εκδοθεί το 2015 όταν τροποποιήθηκε ο νόμος Κατσέλη. Ισως τα ενημερωτικά αυτά θα πρέπει να τα διαβάσουν και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι κάνουν επανειλημμένως λόγο για «προστασία της λαϊκής κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ», όταν ο ίδιος ο νόμος Κατσέλη προβλέπει τη δυνατότητα εξαίρεσης από τη ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία το μέγιστο 280.000 ευρώ (το όριο αυτό ισχύει όταν ο δανειολήπτης είναι έγγαμος και έχει τουλάχιστον τρία παιδιά). Οταν έχεις κάνει λόγο για σεισάχθεια και προεκλογικό σύνθημα το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», μετά είναι δύσκολο να διαχειρισθείς ότι επί των ημερών σου συνέβη το «πρώτο σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή