Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/12/17)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορθή αποτύπωση οικονομικών στοιχείων

Aπίστευτο κι όμως αληθινό. Οπως είπε χθες ο Πολ Καζάριαν της Japonica στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σε μελέτη της που πρόκειται να δημοσιευθεί, η Ernst & Young δίνει στην Ελλάδα τον καλύτερο βαθμό για την αποτύπωση των μηνιαίων οικονομικών στοιχείων του κράτους (monthly government financial reporting), με τα βαριά ονόματα της Ευρωζώνης να την ακολουθούν από απόσταση! Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πήρε 152 βαθμούς, έναντι 74 της Γερμανίας και 48 της Γαλλίας. Μια άλλη πρώην μνημονιακή χώρα, η Πορτογαλία, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 118 βαθμούς. Αυτός που το χάρηκε περισσότερο ήταν ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ και είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να εισπράξει τα εύσημα. Αν και κάποια ερωτήματα για την αποτύπωση των στοιχείων τα έχουμε, να ευχηθούμε πάντα τέτοια και την επόμενη φορά χωρίς υπερπλεονάσματα!

Πιλοτικό πρόγραμμα απογραφής αστέγων

Πιλοτικό πρόγραμμα για την απογραφή των αστέγων σε έξι μεγάλες πόλεις αρχίζει το υπ. Εργασίας, όπως ανακοίνωσε χθες η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου. Η απογραφή θα επιτευχθεί με εξορμήσεις στους δρόμους των πόλεων αλλά και καταγραφές σε κέντρα ημέρας, συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία κ.λπ., με στόχο οι προνοιακές υπηρεσίες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή online πού βρίσκεται ο κάθε άστεγος. Οι οποίες προφανώς και δεν σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς κατοικίας… Περιλαμβάνουν το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης, που με τροπολογία επεκτείνεται για τρεις μήνες.

Επενδυτικά συνέδρια στη βρετανική πρωτεύουσα

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα τελευταία επενδυτικά συνέδρια στο Λονδίνο για το 2017, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών. Την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί το συνέδριο που διοργανώνει η ανεξάρτητη εταιρεία ανάλυσης χρηματοοικονομικών οργανισμών Autonomous Research. Μία ημέρα μετά, η Goldman Sachs θα διοργανώσει roadshow για τις 4 συστημικές τράπεζες κι εκεί πιθανότατα θα προκύψουν και νέα στοιχεία για το κλείσιμο της χρονιάς και για επικείμενες πωλήσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Νέα συνάντηση Ρος – Παπαδημητρίου 

Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συναντηθούν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου (φωτ.) με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος. Η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσιγκτον, όπου θα μεταβεί ο Ελληνας υπουργός μετά τη συμμετοχή του στο επενδυτικό συνέδριο Capital Link, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της και η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Προώθησης Επενδύσεων.

Καταμέτρηση «ορφανών» υλικών

Διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου καταγραφής και αποτίμησης των αποθεμάτων και ανταλλακτικών της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΤΥ), που τελεί σε διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 100% των μετοχών της, προκηρύσσει η διοίκηση της εταιρείας. Τίποτα περίεργο θα σκεφτεί κάποιος. Ειδικά όσοι γνωρίζουν τη σπουδή με την οποία έγινε η προηγούμενη απογραφή, κατά την απόσχιση της εταιρείας από τον ΟΣΕ προ πενταετίας. Ομως, μαζί με τα αποθέματα και τα ανταλλακτικά της ΕΕΣΤΥ θα καταμετρηθούν και τα διάφορα άλλα τέτοια υλικά που είναι… ορφανά! Δηλαδή, υλικό που δεν έχει βγει από τα βιβλία του ΟΣΕ αλλά φιλοξενείται στα αμαξοστάσια και στα συνεργεία της ΕΕΣΤΥ. Κάποιοι ανησυχούν πως μπορεί να έχει «εξαφανιστεί» μεγάλος όγκος. Αλλοι υπογραμμίζουν πως ο επενδυτής θα μπει στην ΕΕΣΤΥ (όχι νωρίτερα από του χρόνου τέτοια εποχή) και θα ζητήσει από τον ΟΣΕ να τα πάρει ή να πληρώσει μίσθωμα για την αποθήκευσή τους. Και οι σοφότεροι μιλούν για σταγόνα στον ωκεανό και θυμίζουν την εξαφάνιση ολόκληρων μηχαναμαξών του ΟΣΕ στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή