Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/12/17)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιος θα διαψευστεί σε λίγους μήνες…

«Η πατρίδα μας, έπειτα από επτά χρόνια δύσκολα, γκρίζα, επώδυνα, μπήκε στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από τον ζυγό ασφυξίας και επιτροπείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα. Την προηγουμένη, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είχε πει ότι η «καθαρή έξοδος» δεν είναι η καταλληλότερη έκφραση για την περίπτωση της Ελλάδας και πως αναζητείται ένα πλαίσιο ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι έχει πολλά προβλήματα, τα οποία θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα και αυτό που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και εκείνο που περιγράφει ο κοινοτικός αξιωματούχος. Αρα, κάποιος θα διαψευστεί σε μερικούς μήνες. Αν παιζόταν σε στοίχημα, θα είχε μικρή απόδοση…

Το κρύο έφτασε, όχι όμως και το επίδομα θέρμανσης

Δεν βιάζονται στο υπουργείο Οικονομικών να εκδώσουν την απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συρρίκνωση του κονδυλίου κατά 50%, ακόμα δεν έχουν αποφασίσει στην κυβέρνηση αν θα μειωθούν οι δικαιούχοι ή αν θα πάρει λιγότερα ο ίδιος αριθμός δικαιούχων με πέρυσι.

Μάλιστα, η χορήγηση του επιδόματος προσδιορίζεται χρονικά για τον Φεβρουάριο, σε μία δόση. Αν και η θερμοκρασία έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης.

Εισηγμένη εξηγεί γιατί θα διαγραφεί από το Χ.Α.

Για πρώτη φορά εισηγμένη εταιρεία δημοσίευσε κείμενο-απολογία προς τους μετόχους της, για να εξηγήσει τους λόγους που δεν μπορεί να αποφύγει τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο. Η Μάρακ Ηλεκτρονική υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτύχει ετήσια έσοδα μεγαλύτερα των 2 εκατ. ευρώ, για να αποφύγει τη διαγραφή, αλλά, παρά τις προσπάθειες που έκανε, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Επίσης, σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να προσελκύσει επενδυτές, λόγω υψηλής φορολογίας και γραφειοκρατίας.

Μέρισμα 70 λεπτών ανά μετοχή δίνει ο ΟΠΑΠ

Μποναμάς από τον ΟΠΑΠ στους μετόχους του, ενόψει των εορτών. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που έγινε στα γραφεία του οργανισμού, ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για την καταβολή μερίσματος 70 λεπτών ανά μετοχή από κέρδη παρελθουσών χρήσεων. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και η ημερομηνία πληρωμής θα είναι η Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017. Οι μέτοχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γενναιόδωρη πολιτική του οργανισμού, καθώς ο ΟΠΑΠ είναι από τις λίγες επιχειρήσεις της Σοφοκλέους που τα τελευταία χρόνια δίνει μέρισμα.

Τα χειρότερα είναι πίσω μας

Την εκτίμηση ότι το 2018 θα τερματιστεί η εξάρτηση της τράπεζας σε ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει ενισχύσει σημαντικά τις καταθέσεις, μειώνοντας την εξάρτηση από τον ELA, με προοπτική να μηδενιστεί έως το τέλος του 2018, εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία.

Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε πως το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2%. Σημείωσε ακόμα ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στη χώρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, είμαστε στη σωστή τροχιά, στο καλύτερο σημείο από την εκκίνηση της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή