Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/12/17)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγορά και δωρεάν διάθεση κατοικιών από το κράτος

Την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Στέγασης, ο οποίος θα αγοράζει τα διαμερίσματα που εκπλειστηριάζονται, ώστε να τα διαθέτει δωρεάν στους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ζητεί από την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ που προέρχονται από τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν. Ο δημόσιος αυτός φορέας, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και από το κράτος, ώστε να συσταθούν διακριτοί λογαριασμοί μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται διάφορα στεγαστικά προγράμματα. Στην πράξη, προτείνουν τη δημιουργία μιας Τράπεζας Ακίνητης Περιουσίας και υπογραμμίζουν το άρ. 21, παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους».

Ανεστάλη προσωρινά η άδεια λειτουργίας της Guardian Trust

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Guardian Trust, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αργά χθες το απόγευμα να αναστείλει προσωρινά την άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», το πρόβλημα φαίνεται να είναι ταμειακό και να υπάρχει θέμα με τα υπόλοιπα πελατών. Σήμερα από το πρωί θα συνεχιστεί ο έλεγχος, παρουσία επόπτη.

Νέα περίοδος ασυλίας προσφέρθηκε στα ΕΑΣ

Για άλλους έξι μήνες παρατείνει η κυβέρνηση με τροπολογία την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Είναι η τρίτη φορά που απονέμεται φορολογική και ασφαλιστική ασυλία στην καταρρέουσα αμυντική βιομηχανία της χώρας. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η νέα περίοδος ασυλίας θα επιτρέψει στα ΕΑΣ να εκπονήσει και να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που θα επιλύσει τα προβλήματά της και ταυτόχρονα θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις εκκρεμείς συμβάσεις που συνδέονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Θετική η μείωση των κόκκινων δανείων

Πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτήρισε η Moody’s την υπέρβαση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) από τις τράπεζες στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Oπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν καλύτερη επίδοση κατά 800 εκατ. ευρώ αναφορικά με τον στόχο που είχε τεθεί από τις εποπτικές αρχές, παρότι η πορεία της οικονομίας ήταν δυσμενέστερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η μείωση των NPEs και NPLs, αναφέρει, είναι πρόκληση για τις τράπεζες και θα απαιτήσει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς σύνταξη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι

Χωρίς σύνταξη παραμένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμεία, καθώς ακόμη και σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει τις σχετικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Με ανοικτή επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας, ο πρώην διοικητής του φορέα, μέλος της ΛΑΕ, Γιάννης Δούκας επισημαίνει αφενός ότι έχουν περάσει 19 μήνες από την ψήφιση του νόμου και δεν εκδίδονται ακόμη συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, αφετέρου ότι δεν τηρείται η σειρά πρωτοκόλλου που έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις για σύνταξη, καθώς αυτές των διαδοχικά ασφαλισμένων πηγαίνουν πιο πίσω από άλλους που κατέθεσαν αίτηση αργότερα. Αυτό έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης και στον χρόνο χορήγησης του εφάπαξ, γιατί αυτά καθορίζονται με βάση τον χρόνο έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Κάποια στιγμή θα πρέπει, επιτέλους, το πολύπαθο ασφαλιστικό σύστημα να πάψει να ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους του, καταλήγει ο πρώην υποδιοικητής, ζητώντας στοιχεία για το πότε θα ξεκινήσει η έκδοση των συγκεκριμένων συντάξεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή