Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/01/18)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παράδοξα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Ποια οικονομία έχει υψηλότερα ρίσκα την επόμενη διετία, η ελληνική ή αμερικανική; Οποιοι νομίζουν ότι δεν αξίζει να ασχοληθούν με το ερώτημα, επειδή θεωρούν προφανή την απάντηση, ας ρίξουν μια ματιά στις αποδόσεις των ομολόγων. Την Παρασκευή, η απόδοση του ελληνικού διετούς ήταν 1,62% και του αντίστοιχου αμερικανικού 1,94%. Προφανώς υπάρχουν εξηγήσεις (π.χ. η προοπτική αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ), αλλά δεν παύουν να προκαλούν εντύπωση όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά ομολόγων. Για παράδειγμα, κατά την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, η απόδοση διαμορφώθηκε σε 1,65%. Η καθαρή απόδοση –αφαιρουμένων των τόκων– για τις τράπεζες που τα αγόρασαν είναι 1,4%. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει όριο στα έντοκα που δέχεται ως ενέχυρα για την παροχή φθηνής ρευστότητας, οι τράπεζες θα ενεχυριάσουν τα έντοκα που πήραν στην Τράπεζα της Ελλάδος, που τις χρηματοδοτεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) με επιτόκιο 1,5%. Πώς εξηγείται λοιπόν το φαινόμενο να παίρνουν οι τράπεζες ένα «χαρτί» από το οποίο θα έχουν απώλειες, έστω και μικρές; Η απόδοση του εντόκου σε μια δημοπρασία διαμορφώνεται από τις προσφορές που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Υπήρξε τέτοια ζήτηση από άλλους επενδυτές που έριξε χαμηλά την απόδοση, ενώ οι τράπεζες ήθελαν per mare per terra να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα έντοκα με όποιο κόστος; Κάθε πειστική εξήγηση του παράδοξου φαινομένου είναι ευπρόσδεκτη.

Οι προσδοκίες

του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για το νέο έτος παραμένουν χαμηλές. Εκτιμήσεις δεν γίνονται από τα εκτελεστικά μέλη των επιχειρήσεων, καθώς γνωρίζουν ότι, όσο διαρκεί η φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη, θα πρέπει να κινούνται συντηρητικά και το βλέμμα τους να παραμένει στο εξωτερικό. Γι’ αυτό εξάλλου, όπως πληροφορείται η «Κ», τα πρώτα διοικητικά συμβούλια της νέας χρονιάς για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι προγραμματισμένα για την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν ως βασικό θέμα τις νέες αγορές του εξωτερικού, όπου έχουν στοχεύσει να εισέλθουν οι εταιρείες προκειμένου να βελτιώσουν τον δείκτη εξωστρέφειας. Το μείζον θέμα για τις εταιρείες είναι ότι κάθε χρόνο συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη των πελατών τους, αφού η προτεραιότητα είναι η τακτοποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων και όχι οι δαπάνες για αγορές.

Το Facebook έχασε τα πρωτεία στην Ελλάδα

Πέφτει το Facebook στις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών. Παράλληλα η ενιαία χρέωση στην περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στην Ε.Ε. αρχίζει να αποδίδει. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Cosmote για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Τo Facebook κορυφαίος δικτυακός προορισμός πριν από μερικά χρόνια, σήμερα αναδεικνύεται τρίτος, μετά τον Instagram και το YouTube. Από την άλλη πλευρά, η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο ήταν αυξημένη κατά 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016/17 και προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν, πρώτον, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της Cosmote με τεχνολογίες 4ης γενιάς (4G/4G+) που οδήγησε σε αύξηση της κίνησης κατά 150%, και δεύτερον, η ενιαία χρέωση της Ε.Ε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η κίνηση δεδομένων αναφέρεται αυξημένη κατά 280%.

Πολυνομοσχέδιο: αντιδράσεις συνδικάτων

Αρχίζουν σιγά σιγά και μορφοποιούνται οι αντιδράσεις των συνδικάτων ενόψει της κατάθεσης και της διαδικασίας ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ ήδη προχώρησε στην προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου στο Δημόσιο και συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος κατά την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ το ΠΑΜΕ θα προχωρήσει σε απεργία, τουλάχιστον στους χώρους εργασίας που διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη.

Η ΓΣΕΕ προγραμματίζει πανεθνική δράση σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς σε χρόνο που θα προσδιοριστεί και θα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αντίδρασης και ενημέρωσης των πολιτών.

Δεν βιάζονται να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό οι επαγγελματίες

Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί ένα ακόμη μέτρο στο οποίο έχει ποντάρει πολλά η κυβέρνηση για το κυνήγι της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό «μαύρων» συναλλαγών στην αγορά. Πρόκειται για τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Τον λογαριασμό που θα πρέπει να τηρούν όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και να καταλήγουν υποχρεωτικά σε αυτόν τα έσοδα από τις πωλήσεις που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα. Ενα μήνα μετά την ενεργοποίηση του μέτρου και την πρόσκληση που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών στους επαγγελματίες να δηλώσουν στο Taxisnet τον λογαριασμό αυτό, η ανταπόκριση από τους ενδιαφερομένους είναι εξαιρετικά μικρή. Οι επαγγελματίες όπως φαίνεται δεν βιάζονται να αποκαλύψουν στην εφορία ποιος από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν είναι αυτός που χρησιμοποιούν για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή