Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/01/18)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητήσεις για τη φορο-λοταρία

Το αδιάβλητο των κληρώσεων του υπουργείου Οικονομικών αμφισβητεί το Ποτάμι, με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη φορο-λοταρία, όπου 29 φορολογούμενοι κέρδισαν δύο φορές και άλλοι τέσσερις κέρδισαν τρεις φορές. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η λειτουργία του ειδικού λογισμικού των ηλεκτρονικών κληρώσεων ανατέθηκαν απευθείας με απόφαση που υπογράφηκε από τον Ευκλ. Τσακαλώτο, στις 30 Νοεμβρίου, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Εκτός αυτών, είναι υπεύθυνο και για τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο με αυτό με το οποίο διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η διαδικασία της φορο-λοταρίας είναι αδιάβλητη, καθώς έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες.

Αναρτήθηκαν οι πρώτοι πλειστηριασμοί για το 2018

Επτά πλειστηριασμούς ακινήτων έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για διαμερίσματα και για αγροτεμάχια και είναι οι πρώτοι που αναρτώνται για το 2018. Ωστόσο, και το 2017 είχαν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών, αλλά κανένα ακίνητο δεν βγήκε στο σφυρί, καθώς ανακόπηκαν από τους οφειλέτες. Πάντως, από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ενδεχομένως τα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν να είναι πολύ περισσότερα.

Στην Κύπρο οι περισσότερες επενδυτικές μερίδες στο Χ.Α.

Η Κύπρος με 18.455 επενδυτικές μερίδες ήταν η πρώτη χώρα με τους περισσότερους κωδικούς επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2017. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η ΗΠΑ με 13.491 επενδυτικές μερίδες και η Αγγλία με 5.754 κωδικούς. Αντιθέτως, η πρώτη τριάδα ξένων χωρών που εμφάνισε τους λιγότερους κωδικούς για το Χ.Α. ήταν το νησί Κουρασάο, στο νότιο τμήμα της Καραϊβικής, με 3 κωδικούς, η νησιωτική χώρα Μπαρμπάντος με 21 κωδικούς και το Κουβέιτ με 29 κωδικούς.

Πλήρωσαν 4.284 ευρώ ανά μετοχή της Πειραιώς

Και στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιήθηκε το…απίθανο (είχε προηγηθεί η Εθνική), καθώς κάποιος ή κάποιοι προχώρησαν στην άσκηση των δικαιωμάτων (warrants) αγοράς μετοχών της τράπεζας, παρά την εξωπραγματική τιμή αγοράς! Συγκεκριμένα, ο ή οι επενδυτές προχώρησαν στην άσκηση 7.136 warrants, μέσω των οποίων απέκτησαν… 15 μετοχές. Για τις μετοχές αυτές διέθεσαν 64.260 ευρώ ή 4.284 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που στο χρηματιστήριο η διαπραγμάτευσή της γίνεται στα 3,59 ευρώ! Με λίγα λόγια, οι συγκεκριμένοι επενδυτές που άσκησαν τα warrants διέθεσαν 64.260 ευρώ για να αγοράσουν μετοχές που από το χρηματιστήριο θα τις αγόραζαν 53,8 ευρώ. Τι να πει κανείς; Σε καλή μεριά!

Στη γαλλική Vinci το «Νίκολα Τέσλα»

Στον γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο της Vinci ανατέθηκε η 25ετής παραχώρηση εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα», στο πλαίσιο σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε μέχρι τέλους και η κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR. Οπως προέκυψε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, συνολικά ο γαλλικός όμιλος προσέφερε 501 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε να επενδύσει επιπλέον 732 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της παραχώρησης. Πρόθεση της Vinci, η οποία λειτουργεί 35 αεροδρόμια παγκοσμίως, είναι να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου έως τα τέλη του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την GMR είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του σχετικού διαγωνισμού πριν από μερικούς μήνες, εδραιώνοντας έτσι τη στρατηγική συμμαχία τους στον συγκεκριμένο τομέα. Η εν λόγω κοινοπραξία έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης, αντί ποσού 480 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή