Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/01/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις στη ΔΕΗ για τους συμβασιούχους

Σε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων με οκτάμηνες συμβάσεις προχώρησε η ΔΕΗ μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Οι αυξήσεις που ενέκρινε χθες το Δ.Σ. της Επιχείρησης σε μηνιαία βάση καλύπτουν το ύψος της περικοπής των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Η αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, αποτελεί «έμπρακτη αναγνώριση του έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου οκτάμηνης διάρκειας».

Οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό (μεικτά) 700 ευρώ από 685,71, οι δευτεροβάθμιας 800 ευρώ αντί 750,18, οι τεχνολογικής εκπαίδευσης 850 ευρώ αντί 791,21, οι πανεπιστημιακής 900 ευρώ αντί 826,37 και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ΠΕ 1.050 ευρώ αντί 949,45 ευρώ.

Δεσμευτικές προσφορές για Σελόντα και Νηρέα

Σε πέντε ανέβαζαν χθες οι τελευταίες πληροφορίες τις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την απόκτηση του 79,61% της Σελόντα και του 74,98% του Νηρέα, χωρίς, ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ να έχει υπάρξει κάποια επίσημη πληροφόρηση. Αυτό, άλλωστε, είναι βασικό χαρακτηριστικό σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού από την έναρξή του. Τις επόμενες ημέρες ο σύμβουλος του διαγωνισμού, που είναι η Lazard, θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα υποβάλει την πρότασή της στους πωλητές, δηλαδή τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Στη Βουλή οδεύει η οδηγία MiFID II

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II), που επεκτείνει τις απαιτήσεις για διαφάνεια –πέραν των αγορών μετοχών– στις αγορές ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων. Ταυτόχρονα η δίμηνη παράταση για την εφαρμογή της οδηγίας που έχουν ζητήσει οι χρηματιστηριακές εταιρείες εξετάζεται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απόφαση.

Πρώτη ξανά η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ το 2017

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών στην Ελλάδα βρέθηκε το 2017 –για 9η διαδοχική χρονιά– η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ. Μάλιστα, το μερίδιο αγοράς της ανήλθε στο 17,7% που είναι το υψηλότερο στην ιστορία της. Η εταιρεία παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 15.000 ιδιώτες πελάτες, ενώ αναγνωρίζεται ως η πρώτη επιλογή για τους σημαντικότερους θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει είναι η εκτέλεση συναλλαγών σε μετοχές, παράγωγα, εμπορεύματα και ομόλογα, καθώς και σε αμοιβαία κεφάλαια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιστρέφουν οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων

Τα ΚΕΔΑΚ  (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) ξαναβγάζει στους δρόμους το υπουργείο Ενέργειας, επαναφέροντας με απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη τις αμοιβές ανά έλεγχο. Το ύψος της αμοιβής ανέρχεται σε 97,15 λεπτά ανά έλεγχο για τον επικεφαλής του κλιμακίου ΚΕΔΑΚ και σε 77,72 ευρώ για το μέλος του κλιμακίου. Οι αμοιβές προσαυξάνονται κατά 20% για ελέγχους κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες και παρέχονται πέραν της ημερήσιας αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων που καταβάλλονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Το συνολικό μηνιαίο ποσό της αμοιβής, πάντως, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά ελεγκτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι των ΚΕΔΑΚ είχαν σταματήσει από τις αρχές του 2016, όταν η κυβέρνηση κατήργησε το «μπόνους» ανά έλεγχο, το οποίο επαναφέρει ο κ. Σταθάκης με τη χθεσινή απόφασή του. Μένει να φανούν και τα αποτελέσματα των ελέγχων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή