Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/01/2018)

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του ΟΛΘ

Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά του 67% του ΟΛΘ από την κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT). Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τη Δευτέρα, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης που θα τροποποιήσει το καταστατικό της και θα οδηγήσει στην αλλαγή διοίκησης. Η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη από τα τελευταία κρίσιμα βήματα για μια ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια (14/4/2014) και για τον προτιμητέο επενδυτή, που έτυχε μεικτής υποδοχής από ορισμένες πλευρές, με αποκορύφωμα την περιπέτεια με την εγγυητική επιστολή ρωσικής τράπεζας, που τελικά αντικαταστάθηκε. Για να ολοκληρωθεί πάντως η αποκρατικοποίηση, θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου με βάση την οποία θα «τρέξει» το λιμάνι η SEGT και η σύμβαση αυτή να ψηφιστεί από τη Βουλή. Εφόσον αυτά υλοποιηθούν, θα ολοκληρωθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή 231,926 εκατομμυρίων ευρώ για το πακέτο των μετοχών. Χρονικά εκτιμάται πως αν δεν υπάρξουν απρόοπτα μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει αναλάβει ο επενδυτής την εταιρεία. Η SEGT συγκροτείται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (47%), τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link (33%), και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%).

Στην αυριανή έκτακτη

γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας «Ιασώ» θα αποφασιστεί η διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 4 νέες για κάθε 10 παλιές, με την κεφαλαιοποίηση μέρους των αποθεματικών. Ταυτόχρονα η διοίκηση για πρώτη φορά επίσημα θα ενημερώσει του μετόχους για τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες της σύμβασης αγοραπωλησίας για την πώληση του ποσοστού 97,2% της θυγατρικής «Ιασώ General» στη Hellenic Healthcare.

Η συμφωνία του ομίλου με τη CVC προβλέπει ότι η Hellenic Healthcare θα αναλάβει αγοράζοντας την «Ιασώ General» το σύνολο του δανεισμού της (περίπου 28 εκατ. ευρώ), ενώ θα καταβάλει στη μητρική εταιρεία «Ιασώ» συνολικά 19,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η «Ιασώ General» αποτιμάται 48 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το πλάνο της «Ιασώ» η πώληση της γενικής κλινικής θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό σε επίπεδο ομίλου κατά περίπου 47 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank: Road show για την έκδοση ομολογιών

Στους δρόμους θα βρίσκονται από αύριο οι επιτελείς της Alpha Bank, καθώς θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές για την έκδοση ομολογιακού δανείου. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση ομολόγου μέχρι 500 εκατ. ευρώ είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας το 2017. Η Alpha Bank θα προχωρήσει στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης βελτίωσης των συνθηκών για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,90%, ενώ στην έκδοση συμμετείχαν περισσότεροι από 110 θεσμικοί προσφέροντας πάνω από 2 δισ. ευρώ. Λίγο μετά ακολούθησε και η Eurobank με την έκδοση καλυμμένου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με απόδοση 2,75%. Επίσης, το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές.

Τι θέλει να μας πει το Ταμείο;

Την επιστολή προθέσεων (letter of intent) προς το ΔΝΤ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το Ταμείο. Θα είναι περίπου η ίδια με εκείνη που είχε σταλεί τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό που προκάλεσε προβληματισμό στους Ελληνες διαπραγματευτές είναι πως στο προσχέδιο της επιστολής, που πρότεινε το ΔΝΤ, είχε αλλάξει τη διατύπωση για την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, δηλαδή το 2019 αντί του 2020, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τον Ιούλιο έλεγε ότι η μείωση θα εφαρμοστεί το 2020. Αν όμως διαπιστωθεί πως δεν επιτυγχάνεται το 3,5% το 2019, τότε θα επισπευσθεί. Στο νέο κείμενο το ΔΝΤ δεν αναφέρει ότι κατ’ αρχήν η μείωση είναι για το 2020. Λέει μόνο πως θα επισπευσθεί αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2019. Αυτή η μικρή διαφορά ανησύχησε την ελληνική πλευρά, καθώς μπορεί να υποκρύπτει την πρόθεση του Ταμείου να επιβάλει τη μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ανησυχία Βίζερ το 2007 για την Ελλάδα δεν ταρακούνησε κανένα

Ενα από τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε ο Τόμας Βίζερ (φωτ.) στη συνέντευξή του στην «Κ» την προηγούμενη Κυριακή πέρασε ίσως απαρατήρητο. Ο πρώην (πλέον) πρόεδρος του Euroworking Group θυμήθηκε ότι το 2007 κάποιος συνάδελφός του στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών του είπε πως «τα νούμερα στην Ελλάδα δεν βγαίνουν». Ο Βίζερ μετέφερε την ανησυχία του στον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μάρκο Μπούτι. Αλλά όπως λέει δεν έγινε τίποτα. Το ερώτημα είναι γιατί; Πιθανόν, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τότε τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά. Ακόμη και η Ελλάδα είχε βγει από την επιτήρηση στην οποία είχε μπει μετά τη δημοσιονομική απογραφή του 2004. Η Κομισιόν υπό τον Μπαρόζο έδειχνε ανοχή στην τότε κυβέρνηση, ενδεχομένως λόγω πολιτικής συγγένειας, ίσως πολύ απλά γιατί δεν ήθελε μια μύγα στο γάλα. Εκλειναν λοιπόν τα μάτια και στη μύγα, αλλά και στα μαύρα σύννεφα της επερχόμενης καταιγίδας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη», διατείνονταν τότε κάποιοι στην Αθήνα, θυμίζοντας την ορχήστρα του «Τιτανικού» που συνέχιζε να παίζει ενώ το σκάφος βυθιζόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή