Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/01/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παζάρι για την επιστολή προθέσεων προς το ΔΝΤ

Μπορεί ακόμη να μην έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η προεργασία έχει ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτό, πηγαινοέρχονται, όπως μαθαίνουμε, στην Ουάσιγκτον, σχέδια της επιστολής προθέσεων της κυβέρνησης, στην οποία θα δεσμεύεται για την τήρηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, έτσι ώστε να αποφασίσει θετικά το Ταμείο. Πηγές σε Αθήνα και Ουάσιγκτον μεταδίδουν ότι το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι σήμερα καλύτερο απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις –και τα χαμόγελα– κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ θα λάβει οριστικά την απόφασή του σε λίγους μήνες. Αυτό δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να ζητήσει τον Μάιο μείωση του αφορολογήτου από το 2019. Κάτι που σίγουρα θα κόψει τα κυβερνητικά χαμόγελα.

Ο κ. Κουτσός νέος οικονομικός διευθυντής στην Credicom 

Καθήκοντα οικονομικού διευθυντή στην Credicom θα αναλάβει ο Γιώργος Κουτσός. Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ενημέρωσε χθες τους συναδέλφους του στην Deloitte, όπου και εργάζονταν μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες στη διοικητική ομάδα εντάχθηκε ο Σωτήρης Συρμακέζης, ο οποίος ήταν Group Chief Digital & Technology Officer του ομίλου Eurobank. Οπως έγραψε χθες η «Κ», το Δ.Σ. της Credicom θα συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα, για να ξεκινήσει τις διαδικασίες σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τριμηνιαία αναθεώρηση MSCI με ελληνικό ενδιαφέρον

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 έχει προγραμματιστεί η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI σε παγκόσμιο επίπεδο. Να υπενθυμίσουμε ότι στον MSCI Greece βρίσκονται οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές και οι εταιρείες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli-Follie, Τιτάν και Jumbo, ενώ στον μικρότερο MSCI Greece Small Cap συμμετέχουν άλλοι 13 τίτλοι, με κυρίαρχους τη Motor Oil και τη «Μυτιληναίος». Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Μείωση δασμών αποφάσισε η Κίνα

Μια καλή είδηση ήρθε χθες από την Κίνα για τους Eλληνες εξαγωγείς. Η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των δασμών 187 προϊόντων που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση είναι 50%, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που αποφασίστηκε πλήρης κατάργηση. Ευνοϊκά αναμένεται να επιδράσουν οι μειώσεις στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Κίνα φαρμάκων, ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, ζυμαρικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και βρεφικών ειδών, προϊόντων ομορφιάς, στιλό, μολυβιών, φρούτων, νερών και τυριών.

Οριακή αλλαγή, αλλά όχι χαλάρωση

Σε μικρή αύξηση του ορίου για εμβάσματα προς το εξωτερικό, μέσω των ιδρυμάτων πληρωμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προβλέπει απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Πρόκειται για οριακή αλλαγή, που δεν συνιστά ουσιαστική χαλάρωση των capital controls. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα. Το νέο όριο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2018 και αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό. Στην ίδια απόφαση ορίζεται και η ανακατανομή του ποσού ανά ίδρυμα πληρωμών βάσει των αναφορών που υποβάλλουν στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή