Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/02/18)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση επικουρικών

Για υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων κατηγορεί το ΕΤΕΑΠ και τον ΕΦΚΑ ο Συνήγορος του Πολίτη. Στην ανεξάρτητη αρχή έφθασαν αναφορές πολιτών για υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων επικουρικής σύνταξης, μη επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών, ακόμη και αδυναμία απλής ενημέρωσης των ασφαλισμένων σε τυπικές ερωτήσεις που τους αφορούν. Υπενθυμίζεται πως οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις φθάνουν τις 115.000, εκ των οποίων οι 92.000 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε τις αναφορές και με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας και τα εμπλεκόμενα Ταμεία τονίζει ότι η ύπαρξη των φαινομένων αυτών λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προσπάθεια δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της διοίκησης και των πολιτών, ενώ προκαλεί βιοποριστικού χαρακτήρα προβλήματα στους πολίτες.

Ολοκληρώθηκε η πρόταση εξαγοράς ομολογιών

Tον άμεσο τερματισμό της πρότασης εξαγοράς ομολόγων έως 150 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Η Επιχείρηση σκοπεύει να εξασκήσει το δικαίωμά της να προβεί σε προαιρετική εξόφληση ομολογιών συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ στην τιμή των 101,375 ευρώ. Ειδικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ενημερώνει ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική της Public Power Corporation Finance plc ανακοινώνει τον άμεσο τερματισμό της πρότασης εξαγοράς μέχρι του ποσού των 150.000.000 ευρώ των ομολογιών συνολικού ποσού εκδόσεως 500.000.000 ευρώ, με τοκομερίδιο 5,5% και λήξη το 2019.

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – ΓΕΝΟΠ για τη νέα ΣΣΕ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ για τη νέα ΣΣΕ, με το περίφημο «τροφείο» να αποτελεί το επίμαχο σημείο. Η ΓΕΝΟΠ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, καταγγέλλοντας τη ΔΕΗ για προσπάθεια μείωσης των αποδοχών, ενώ κύκλοι της τόνιζαν ότι η Διοίκηση πρότεινε μέτρα για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και δεν έθεσε θέμα μείωσης αποδοχών. Σε σχέση με το «τροφείο», διευκρίνισαν ότι στη ΣΣΕ 2015-2018 αναφέρεται ότι η περίοδος χορήγησής του σταματά με τη λήξη της σύμβασης, στις 28 Φεβρουαρίου.

Το πράσινο φως της ΤτΕ περιμένει η doBank

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κόκκινων δανείων στην Ιταλία, η doBank, θυγατρική της Fortress, είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν κάνει αίτηση στην ΤτΕ για την απόκτηση άδειας τραπεζικών εργασιών. Το αίτημα έχει υποβληθεί ενόψει της συμφωνίας για την ανάληψη κόκκινων δανείων περίπου 400 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον δύο ελληνικές τράπεζες. Η doBank έχει υποβάλει αίτημα για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για την αναχρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Για λιγότερους το κοινωνικό τιμολόγιο

Η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού, και όχι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνονται πλέον υπ’ όψιν για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), σύμφωνα με τη νέα απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στόχος των αλλαγών είναι ο αποκλεισμός από το ΚΟΤ περιπτώσεων που εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και εντάσσονται στο ΚΟΤ, ενώ διαθέτουν βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών. Στο ΚΟΤ εισάγονται πλέον και οι πολύτεκνοι με αύξηση κατά 20% των εισοδηματικών ορίων υπαγωγής τους, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν ειδικό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια λήψης κοινωνικού επιδόματος θα έχουν έκπτωση 75 ευρώ τη μεγαβατώρα και απαλλαγή από τις χρεώσεις δικτύου. Καταργείται, επίσης, η απένταξη από το ΚΟΤ για υπέρβαση της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι και 10%. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο ΚΟΤ θα ανοίξει στις 15 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή