Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/02/2018)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινα δάνεια 2,3 δισ. ευρώ βγάζει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς

Διακόσιες χιλιάδες καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Arctos, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που βγάζει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαδικασία ξεκίνησε για τους υποψήφιους επενδυτές με το άνοιγμα των virtual data rooms και στόχο στις 23 Φεβρουαρίου να υπάρξουν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Η ονομαστική αξία των δανείων που θα πωληθούν, δηλαδή χωρίς τους συμβατικούς τόκους και τους τόκους υπερημερίας, διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ και η μέση οφειλή ανά δάνειο είναι 11.000 ευρώ.

Οι οφειλέτες στους οποίους η τράπεζα αναμένεται να απευθύνει και πρόταση για «κούρεμα» οφειλής σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής, είναι περίπου 130.000 και προέρχονται κατά κύριο από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και από τις άλλες τράπεζες, τις οποίες ο όμιλος έχει απορροφήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων αποτελούν βασική στρατηγική των τραπεζών στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ήδη εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα. Συνολικά οι πωλήσεις έως τα τέλη του 2019 θα φτάσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της 9ετούς ύφεσης στη χώρα μας (2009-2017), οι κάτοχοι χρυσών λιρών Αγγλίας ρευστοποίησαν συνολικά 1.044.757 χρυσές λίρες έναντι 722.872 χρυσών λιρών που ήταν αυτές που αποκτήθηκαν. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ανάλογα στοιχεία διαθέτει και η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η μοναδική εμπορική τράπεζα της χώρας που έχει το δικαίωμα να πωλεί χρυσές λίρες Αγγλίας.

Την τελευταία τριετία (2015-2017) στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάντα από το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ρευστοποιήθηκαν 163.053 χρυσές λίρες Αγγλίας έναντι 92.959 χρυσών λιρών που αποκτήθηκαν το ίδιο διάστημα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από το 2002, που το ευρώ είναι το νόμισμα της Ελλάδας, μέχρι και το 2008, ρευστοποιήθηκαν 1.765.900 χρυσές λίρες έναντι 726.482 χρυσών λιρών που αποκτήθηκαν το ίδιο διάστημα.

Αύξηση καταθέσεων αναμένουν οι τράπεζες

Aύξηση καταθέσεων άνω των 7 δισ. ευρώ αναμένουν για την εφετινή χρονιά οι τράπεζες, ενώ οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για αύξηση άνω των 15 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, η αύξηση θα προέλθει από επιστροφή χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα, από επαναπατρισμό κεφαλαίων από επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού, στα οποία είχαν μεταφερθεί πολλές καταθέσεις τα προηγούμενα χρόνια λόγω του φόβου ενός Grexit, τη μεγέθυνση της οικονομίας –το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει το +2,5%– και τις ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού τομέα. Το 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 4,9 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις σημαντικές εκροές το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου.

ΟΛΘ: υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού, τεχνικού και νομικού συμβούλου για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων και των άλλων δέκα λιμανιών του χαρτοφυλακίου.

Η σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και αφού γίνει η επεξεργασία της από την αρμόδια επιτροπή θα τεθεί προς ψήφιση. Μετά την ψήφισή της μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση εφόσον ο επενδυτής καταβάλει το τίμημα

των 231,9 εκατομμυρίων για το 67% του ΟΛΘ. Η συναλλαγή θα γίνει διά του χρηματιστηρίου. Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει και η προκήρυξη διαγωνισμών για τα λεγόμενα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος, δηλαδή Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου.

Το νούμερο 2, όχι το 3, θα έχει μπροστά το πρωτογενές πλεόνασμα

Πληθωρισμό προσδοκιών καλλιέργησε η συνεχής αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ετσι, κάποιοι έφτασαν να εκτιμούν τις προηγούμενες μέρες ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 θα ξεπεράσει τελικά ακόμη και το 3% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας ένα χρόνο νωρίτερα τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί για την πενταετία 2018-2022.

Τελικά, όμως, φαίνεται ότι η πραγματικότητα δεν είναι τόσο εντυπωσιακή. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα έχει το νούμερο 3 μπροστά, αλλά το 2, έστω κι αν ξεπεράσει κατά τι το 2,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2018. Και ήταν μάλλον ανακουφισμένες οι πηγές με αυτή την εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή