Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/02/18)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθαρή έξοδος, κατά Πιερ Μοσκοβισί

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε πως «επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του, χρειάζεται να υπάρξει κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα». Είπε, δηλαδή, με κομψό τρόπο ότι και μετά το πρόγραμμα θα υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς εποπτείας. Προφανώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου και γι’ αυτό μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις. «Οταν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα, όταν δεν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι εκτός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις, αλλά όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο, μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση», είπε. Εκτός από το ειδικό καθεστώς εποπτείας, ο επίτροπος αναζητεί και ειδική ερμηνεία των λέξεων και των όρων, προκειμένου να μη δυσαρεστείται η κυβέρνηση. Οπως τότε που η τρόικα βαφτίστηκε «θεσμοί».

Τα σχέδια SPAR και Coop Italia για την Ελλάδα

Τον τρόπο συνεργασίας τους με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα θα αποσαφηνίσουν στις 20 Μαρτίου η SPAR και η Coop Italia. Υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιρειών θα μιλήσουν για τα σχέδιά τους στο φετινό «Food Retail CEO Forum», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκείνη την ημέρα. Σημειώνεται ότι ήδη έχει ιδρυθεί η SPAR Hellas και αναμένεται η ένταξη στο δίκτυό της μικρών και μεσαίων αλυσίδων, ενώ επαφές υπάρχουν με Ελληνες λιανεμπόρους, όπως είχε γράψει η «Κ», και με την Coop Italia, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη γειτονική χώρα.

10 χρηματιστηριακές ελέγχουν το 80% των συναλλαγών

To 15,19% των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου κάλυψαν τον Ιανουάριο του 2018 οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (Credit Suisse, UBS, Citigroup, Bank of America, Societe Generale και Deutche Bank) που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. ως μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Συνολικά, σε σύνολο 48 χρηματιστηριακών, οι 10 πρώτες σε μερίδια αγοράς κάλυψαν το 79,85% των συναλλαγών του φετινού Ιανουαρίου. Η Eurobank ΑΕΠΕΥ κατέκτησε την πρώτη θέση στις συναλλαγές, με μερίδιο αγοράς 16,96%, και ακολούθησε η Euroxx ΑΕΠΕΥ (12,60%).

Δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιοποίηση

Μία εβδομάδα και κάτι μετά τη δημοσιοποίηση των μακροοικονομικών παραδοχών της ΕΒΑ για το βασικό και δυσμενές σενάριο του stress test, και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένας ξένος οίκος ή αναλυτής που να έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση αρνητικών εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες και το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Πρόκειται για μάλλον θετική ένδειξη, δεδομένου ότι στο προηγούμενο stress test, το 2015 μετά τη δημοσιοποίηση των παραδοχών, ο ένας μετά τον άλλον ξένοι οίκοι παρουσίαζαν τις όχι αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Εγκρίθηκαν οι μισές αιτήσεις ρύθμισης οφειλών

Περίπου 1.500 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ υποβλήθηκαν τις δύο πρώτες ημέρες έναρξης της εφαρμογής, στην πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Καθώς στόχος της νέας ρύθμισης είναι να μην επιτραπεί η ένταξη των «μπαταχτσήδων», που κατά κανόνα εντάσσονται σε κάποιον ευνοϊκό διακανονισμό, λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια διακόπτουν τις πληρωμές, οι αιτήσεις που τελικά έγιναν αποδεκτές ήταν σχεδόν οι μισές (682). Δυνατότητα υποβολής αίτησης δεν έχουν ακόμα οι χιλιάδες μικρομεσαίοι ελευθεροεπαγγελματίες με οφειλές λιγότερο από 20.000 ευρώ, με το υπουργείο Εργασίας να σημειώνει ότι η εφαρμογή θα «ανοίξει» και γι’ αυτούς το επόμενο χρονικό διάστημα. Οπως δεν έχουν και οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, αλλά και οι αγρότες, για τους οποίους έχει δοθεί παράταση στις πληρωμές των εισφορών του 2016. Οταν η προθεσμία παρέλθει και οι πιθανές οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες, τότε θα μπορέσουν και αυτοί να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή